Expo / Museumcultuur Archief

De onthulde schoonheid van moslima’s en de overdaad bij de nieuwe Aziatische schoonheidstrend.

In haar werk gaat Elisabeth Ida Mulyani (1979) het idee van schoonheid en vrijheid na binnen religieuze beperkingen. Kan de manier van zich op te maken ons iets vertellen over hoe geëmancipeerd vrouwen zijn? Het werk van Maroesjka Lavigne (1989) – die dit seizoen een centrale kunstenaar was in Cc Strombeek - focust op de gelijkenissen die er zijn tussen de Westerse en Aziatische schoonheidsidealen en hoe die naar elkaar toegroeien. Gaan we allemaal op elkaar lijken in een verre toekomst? Zal er nog maar een ideaal overblijven die we allen nastreven, met dezelfde functies zoals bij robotten?

De vastberaden blik van die vrouwen onthult bovendien dat een hoofddoek of cosmetische aanpassingen niet enkel een culturele, maar ook een economische vraagstuk zijn: het stimuleert zelfvertrouwen en macht of onderwerping en gehoorzaamheid. Deze zijn de twee zijden van eenzelfde muntstuk... dat aan twee kanten kan vallen.

In het kader van Summer of Photography, een fotografiefestival in Brussel met 35 deelnemende partners en 35 tentoonstellingen van 18 juni tot 31 augustus 2014. 

Summer of Photography 2014 is een initiatief van BOZAR EXPO.

Gerelateerde events