Seizoen 2019-2020 Film


In het licht van de recente ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het COVID-19-virus wordt deze vertoning geannuleerd. Tickethouders worden gecontacteerd.Het is zeker niet de eerste deur waar Samia aanbelt. En ook Abla wil deze jonge, zwangere vrouw die plompverloren om hulp vraagt eigenlijk direct wegsturen. Maar dat is buiten Abla's achtjarige dochter Warda gerekend. Vooruit dan: ze zal deze verloren ziel enkele nachten onderdak geven.

In dit even bescheiden als empathische regiedebuut is direct duidelijk dat de levens van de twee vrouwen zijn getekend door de patriarchale Marokkaanse maatschappij. Samia, ongehuwd en zwanger, is ergens voor op de vlucht, op de straten van Casablanca. En voor Abla, weduwe en alleenstaande moeder, zijn haar bescheiden woning en de aangelegen bakkerij die ze uitbaat haar fort, dat bescherming biedt tegen de buitenwereld.

De details van wat hen hier bracht, worden gaandeweg duidelijk, terwijl de vrouwen, subtiel gespeeld door (Brusselse) wereldster Loubna Azabal en Nisrin Erradi, langzaam nader tot elkaar komen. Een beetje zoals de ingrediënten voor Abla's broden hun geheimen pas prijsgeven wanneer ze met beleid en liefde worden gekneed.

"De Brusselse actrice Lubna Azabal (Incendies, Loin, Hellhole) verricht kleine wonderen met haar donkere, doordringende ogen en sober maar efficiënt spel." - Knack Focus

 

regie & scenario: Maryam Touzani / Cast: Lubna Azabal, Douae Belkhaouda, Nisrin Erradi, Aziz Hattab, Hasna Tamtaoui e.a. / Marokko, Frankrijk / 2019 / Arabisch gesproken / NL/FR ondertiteling / 1u38'

Gerelateerde events