Expo 2019-2020 Expo / Museumcultuur

Through her (True her) is een tentoonstelling over het onzichtbaar maken van het zwarte vrouwenlichaam in de openbare ruimte en de onderdrukking ervan in de dominant kapitalistische samenleving. Immers, naast het hebben van een niet-bestaande stem, wordt het lichaam van de zwarte vrouw begrepen door middel van een prisma die het associeert met een collectieve identiteit en een cultuur die wordt beschouwd als inferieur en sterk stereotiep is.
Deze tentoonstelling is een gelegenheid voor kunstenaars om zichzelf te tonen zoals ze zijn, buiten de clichés om, al dan niet verwacht, in alle vrijheid. 

Anne Wetsi Mpoma werd uitgenodigd als onafhankelijk curator. De directe aanleiding is haar betrokkenheid in het project Being Imposed van de Nederlandse kunstenaars/curatoren Vesna Faassen en Lukas Verdijk dat in 2019 vorm kreeg in Cc Strombeek. De publicatie die hieruit voortvloeit en in mei 2020 wordt voorgesteld, geeft een forum aan vrouwen van Afrikaanse afkomst die in België leven en werken en biedt een antwoord op de vraag: “Indien men België zou dekoloniseren, wat zou men volgens U, vanuit uw standpunt van geracialiseerde vrouw, daartoe moeten ondernemen?”.

Pascale Obolo, filmmaker en onderzoekster van een dekoloniaal denken, werd door Anne Wetsi Mpoma uitgenodigd om een aantal van haar videowerken te laten zien, zoals The Invisible Woman of Von Puttkamer. Als onderzoekster stelt Pascale ook voor om de collectie van het S.M.A.K. (het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent dat deel uitmaakt van dezelfde structuur als Cultuurcentrum Strombeek) in vraag te stellen en een 'work in progress' van haar onderzoek te presenteren in de tentoonstelling Through Her (True her), Het weefsel van tegenverhalen.

 

De tentoonstelling bestaat uit twee delen:

- Het weefsel van tegenverhalen. De filmmaker en onderzoeker Pascale Obolo geeft u de premissen van haar onderzoek naar de kunstcollectie van het S.M.A.K., dat ze als volgt becommentarieert: "Het SMAK verzamelt werken uit de hele wereld, maar de koloniale geschiedenis van Gent en het land ontbreekt volledig.”

- Through her (True her). De onafhankelijke curator en kunsthistorica Anne Wetsi Mpoma onthult in haar verhaal over tegenverhalen werken van kunstenaars "die rekening houden met de totaliteit van sociale relaties", in de woorden van Françoise Vergès, die zich uitspreekt over het feminisme van de totaliteit. Elk van de geselecteerde kunstenaars drukt zich uit via een bepaald medium (schilderkunst, visuele of geluidsinstallatie, performance, video, fotografie, wandtapijt, tekening, collage, ...). Elk van hen verkent specifieke interessegebieden in haar artistieke praktijk.

Met :
Hélène Amouzou
Sofia Tate Avramides
Rokia Bamba
Muhiba Botan
Agnès Lalau
Albertine Libert
Laura Zeye Nsengiyumva
Mireille Asia Nyembo
Kunstenaressen van het Nymphose-collectief: Debbie Engala, Lauren Linzire, Luna Mahoux, Leïla Nsengiyumva,
En Pascale Obolo