Wijde Wereld Weken Te Gast

Hussein Rassim is muzikant en vluchteling uit Irak. Hij studeerde aan de beste muziekscholen in Irak en speelt oud (oostelijke luit). In 2018 bracht hij zijn eerste album ‘Migration’ uit. Juliette Lacroix is een celliste uit Bordeaux. Samen brengen zij magische muziek uit twee werelden.

Het Pianotrio brengt een gevarieerd programma met muziek van Franz Schubert, Niccolò Paganini, Astor Piazzolla…

De funk- en jazzband Groovin'Mooze, bestaande uit studenten van de Gemeentelijke Academie Grimbergen, sluit het concert af met een aantal toffe funky nummers die ze in een eigen jasje goten. We zien er Peter Bracaval (piano), Philippe du Busquiel (sax), Dominique Van den Wijngaert (drum), Jelle Zijlstra (contrabas en basgitaar) en Ellen Van Roy (zang) aan het werk.

Al 30 jaar lang zet de Onthaalgroep Vluchtelingen zich in om ontheemde mensen te helpen en te stimuleren bij hun integratie in onze samenleving. In december 1989 besloten enkele leden van de GROG (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Grimbergen) een werkgroep op te richten die zich specifiek zou inzetten om vluchtelingen die in Grimbergen een onderkomen zoeken, op te vangen en bij te staan. Van bij de aanvang werd gestreefd naar een nauwe samenwerking met het OCMW. In 2003 werd de Onthaalgroep Vluchtelingen genomineerd door de solidariteitsactie van Welzijnszorg.

Wij stimuleren hen om Nederlands te leren. Wij helpen hen bij het zoeken naar huisvesting, onderwijs en werk en staan hen bij in contacten met de gemeente en administratieve instanties, zoals OCMW, gerecht, nutsvoorzieningen en sociale verhuurkantoren. Wij bieden de vluchtelingen echter vooral fysieke en morele steun, elke familie in haar specifieke situatie.

30 jaar is niet niks. Veel vluchtelingen hebben wij zien komen vanuit brandgebieden zoals Congo, Rwanda, Burundi, Kroatië, Bosnië, Kosovo, Albanië, Azerbeidzjan, Oezbekistan, Tsjetsjenië en oorlogsgebieden Syrië, Gaza Palestina, Irak, Iran…

Vrijwilligers - een groep van 17 mannen en vrouwen tussen 30 en 93 jaar - volgen vluchtelingenfamilies van bij de aankomst tot aan hun regularisatie en ook daarna zodat er stevige vriendschappen ontstaan.

Dank voor 30 jaar samenwerking met deskundige en begripvolle beleidsmensen, met het professionele team van het OCMW en voor de steun van begripvolle sponsors.

Wil je graag meewerken aan de voedselronde, een familie begeleiden naar de voedselbank of een familie van nabij ondersteunen, laat maar weten en welkom.

Met: Hussein Rassim (oud) en Juliette Lacroix (cello) | Pianotrio: Maarten Lingier (piano), Vilmos Csikos (viool) en Aasako Kanazawa (cello) | Jazzensemble van de Gemeentelijke Academie Grimbergen