Scholen Lager onderwijs

Rusland. Begin 20e eeuw. Aan het hof van de laatste Tsaar, Nicolaas II, gonst het van de geruchten, halve complotten en hele intriges. Middelpunt van dit alles is de ‘bezeten monnik’ Raspoetin: gebedsgenezer en vertrouweling van de tsarina. Door sommigen aanbeden, door velen gehaat, maar vooral door iedereen gevreesd. Ongeveer 100 jaar na zijn dood ontrafelen we heel zorgvuldig de waarheid achter de mythe. Op de tonen van Byzantijns-Orthodoxe evergreens en in een wolk van wierook en kruitdamp vertellen we het verhaal van de laatste Tsaar, zijn dochter Anastasia, de zwakke kroonprins Aleksej en vooral van hem … Raspoetin!

Voor ‘Raspoetin’ duikt een enthousiaste ploeg, een mix vol poppen ervaring en nieuw jong acteer geweld, in de geschiedenisboeken om ons publiek mee te nemen naar het duistere Rusland van de laatste Tsaar. Met als resultaat een meeslepende, historische én hilarische rollercoaster vol poppen, muziek en zwarte magie. Hier vloekt men niet … Raspoetin ziet u!

Van en met: Vik Noens, Joost Van den Branden, Bart Van der Heijden | Muziek: Geert Noppe | Spelcoaching: Gert Dupont | Poppen: Patrick Maillard

Spa Bruis +

Deze voorstelling maakt deel uit van de Spa Bruis+ en wordt voorafgegaan door een prikkelmoment. Na de voorstelling komt een professionele docent naar school om samen met de leerlingen creatief aan de slag te gaan rond een thema of discipline van de voorstelling.

Prikkelmoment:

In de voorstelling Raspoetin komen er veel verschillende onderwerpen en thema’s aan bod.
In de workshop wordt er gewerkt rond spel en poppen, daarom kiezen we er voor om in het prikkelmoment Rusland te verkennen. We beginnen het prikkelmoment met een stukje tekst uit de voorstelling. Wat associëren de leerlingen hiermee, waarover denken ze dat ze voorstelling zal gaan, hebben ze al ooit gehoord over Raspoetin?
Ingeleid door een stukje schooltv leren we de leerlingen wat meer over de Russische taal en het land. Kunnen we wat Russische woorden onthouden en wat zijn de specifieke geografische en demografische kenmerken?
We voorzien een actief buitenspel waarbij we tsaren moeten vangen. En een fijne knutselactiviteit waarbij we een Russisch stadsbeeld samenstellen. Met een kaartspel oefenen we in wat we allemaal geleerd hebben.  Op het einde van het prikkelmoment is er dan nog een heuse Rusland-quiz.

Timing: Enkele dagen voordat de klas naar de voorstelling komt kijken
Duur: 1 lesuur, 50 minuten

Locatie: de klas of een ruimte naar keuze

Poppenspelworkshop: 

We hebben geluk want de theatermakers van Theater Tieret kunnen de organisatie van de workshop voor hun rekening nemen. Zij bepalen de inhoud van de workshop en zorgen voor de juiste docenten. We kiezen voor een spelworkshop.
De karakters van de personages uit de voorstelling staan centraal. Zij zijn de kapstok om verschillende aspecten van de voorstelling aan bod te laten komen. Er wordt o.a. rond emoties gewerkt, hoe theatervoorstellingen opgebouwd worden, hoe poppenspel verloopt. Maar er komt ook een stuk geschiedenis aan bod door dieper in te gaan op de periode van de Russische tsaren.

Aantal: per klasgroep
Timing: tijdens één van de dagen volgend op de voorstelling, concrete afspraken volgen

Duur: 2 lesuren (100 minuten)
Locatie: op school


Gerelateerde events

De Roofkes

Theater Tal en Thee

| Cc Strombeek
Scholen Lager onderwijs
De Roofkes is een zinderend broeierig verhaal over twee broertjes, een grote scherven hoop en bange moeders.

Los Bando

| Cc Strombeek
Scholen Lager onderwijs
Het grote moment is aangebroken voor boezemvrienden Axel en Grim. Ze dromen al jaren van de grote doorbraak voor hun rockband Los Bando Immortale, en nu ze mogen meedoen aan een nationale muziekwedstrijd, ligt de wereld aan hun voeten.

Binti

| Cc Strombeek
Scholen Lager onderwijs
Winnaar Beste Film (professionele jury) op het JEF festival, winnaar Grote prijs en speciale vermelding van kinderjury op FIFEM (Montréal).