Scholen Lager onderwijs

Het gebeurde een paar zomers geleden.
Op een doodgewone dag aan het strand.
Een jongen kijkt om zich heen. 

Plots ziet hij - als enige – een ding. Hij weet niet wat het is. 
Is het een rioolbuis? Of de kijkbuis van een duikboot? Of misschien een aangespoelde reddingsboei? De jongen neemt het ding mee, en gaat op zoek naar waar het thuishoort.

Een kindervoorstelling gebaseerd op het prentenboek van Shaun Tan. Het animatiefilmpje van het boek won een Oscar. Volkomen terecht, want wàt een mooi verhaal.
Voor kinderen is dit een betoverend sprookje over het ongewone, ‘anders’ zijn en tegen de stroom ingaan. Volwassenen begrijpen ook de maatschappijkritiek daaronder.
Met muziek. Met poppen. En een acteur. Een verhaal dat je nooit meer zal vergeten.

Met: Tim David, Jakob Verstichel, Riet Muylaert, Anastassya Savitsky | Coach: Dimitri Leue | Pop: Jakob Verstichel

Spa Bruis +

Deze voorstelling maakt deel uit van de Spa Bruis+ en wordt voorafgegaan door een prikkelmoment. Na de voorstelling komt een professionele docent naar school om samen met de leerlingen creatief aan de slag te gaan rond een thema of discipline van de voorstelling.

Prikkel moment: 

‘Het Ding en ik‘ is een muzikale voorstelling. Een betoverend sprookje over het ongewone, ‘anders’ zijn en tegen de stroom ingaan. Het gezelschap wil dat de kinderen zo onbevangen mogelijk naar de voorstelling kunnen kijken. Toch willen we in dit prikkelmoment de sfeer van de voorstelling en enkele kapstokken en begrippen meegeven. 

De Jongen in de voorstelling beleeft een doodgewone dag. De leerkrachten gaan samen met de kinderen aan de hand van een opdracht op zoek wat voor de leerlingen een doodgewone dag is. Hoe ziet jouw doodgewone dag eruit?Wat doe je dan? Is deze voor iedereen hetzelfde? Ze gaan op zoek naar verschillen en gelijkenissen en leren elkaars gewoontes beter begrijpen. 

De Jongen verzamelt in de voorstelling kroonkurken. Jonge kinderen houden van verzamelen. Door te vertrekken vanuit hetgeen de kinderen thuis verzamelen, tonen we de kinderen hun verschillende interesses, dus ook het anders zijn. Misschien dat er van al die verschillende verzamelingen ook één grote kan gemaakt worden?

We werken een knutselworkshop uit waarbij de kinderen met kroonkurken instrumenten bouwen, zo krijgt het muzikale aspect van de voorstelling ook een plek binnen het prikkel moment. 

Tenslotte werken we een eenvoudige spelvorm uit rond het ‘jabbertaaltje’ dat in de voorstelling wordt gesproken. In onze klassen zitten veel leerlingen die thuis een andere taal spreken. Met deze spelvorm leren de leerlingen nieuwe spannende woorden in verschillende talen zodat ze elkaar allemaal wat beter begrijpen. 

Naast de verschillen (dag, verzameling, taal) die we benadrukken willen we ook op zoek naar gelijkenissen, ook al zijn we allemaal een beetje anders.

Aantal: per klasgroep
Timing: enkele dagen voordat de klas naar de voorstelling komt kijken.
Duur: 1 lesuur (50 min)
Locatie: In de klas

Workshop:

Het grote thema van de voorstelling is ‘anders zijn’. Samen met een organisatie uit de socio-culturele wereld (bv. Studio Globo) gaan we met de kinderen aan de slag rond deze thematiek. Wie ben ik, wie ben jij en hoe gedragen we ons tot elkaar? 

Of we gooien het de ecologische toer op en gaan knutselen met afvalmateriaal … 

Aantal: per klasgroep
Timing: tijdens één van de dagen volgend op de voorstelling

Duur:  2 lesuren
Locatie: op school


Gerelateerde events

Ernest & Celestine: winterpret

| Cc Strombeek
Scholen Lager onderwijs
Nieuwe avonturen van dit ongewone, stijlrijke duo. Vier winterse verhalen over Ernest & Célestine, die in 2012 al de titelrol vertolkten in een wondermooie, lange animatiefilm. Ditmaal nemen ze jou mee naar een prachtige winterwereld.

Superjuffie

| Cc Strombeek
Scholen Lager onderwijs
Een film over engagement, over het beschermen van de natuur en over een aardige, onopvallende vrouw die zich ontpopt tot een sympathieke superheldin.