Scholen Secundair onderwijs

Twee vrienden die door de buitenwereld als verloren worden beschouwd, slaan de deur achter zich dicht, stelen een aftandse jeep en trekken richting zuiden. Een roadmovie pur sang.

Maik en Tsjick zijn niet echt toonbeelden van maatschappelijk succes. Maik behoort tot de zogenaamde ‘betere sociale klasse’, maar wordt door zijn incompetente ouders emotioneel genegeerd. Tsjicks familie is allesbehalve succesvol geïntegreerd en bengelt ergens onderaan de sociale ladder.
De twee veertienjarige, verwaarloosde jongens slaan de deur achter zich dicht: ze stelen een aftandse jeep en rijden richting het zuiden. Zonder kaart of blikopener, maar met een duidelijke bestemming: ‘Wallocheië’ (oftewel niemandsland).

Theatermakers Korneel Hamers (SKaGeN) en Mohamed Bari (o.a. Galafronie, Action Malaise) baseren zich op de gelijknamige roman van Wolfgang Herrndorf dat gelauwerd wordt voor zijn glasheldere stijl, humor en sterke dialogen. Van deze roman werden er in Duitsland meer dan twee miljoen exemplaren verkocht en hiervan werd reeds een opera, een film en tientallen theaterbewerkingen gemaakt. 

De voorstelling speelt in twee talen (Nederlands en Frans) maar is voor iedereen toegankelijk en verstaanbaar door het ‘boventitelen’ op slim geplaatste tv-schermen.

Reacties in de pers: 

‘Allez en route’ - De Standaard:

‘Tsjick’ sloopt de taalgrens. Met de tweetalige roadmovie Tsjick slaat jeugdtheater Bronks een brug over de taalgrens. Dat levert heel wat prettige taalverwarring op. Want hoe vertaal je in de boventitels ‘het hol van Pluto’ naar het Frans, zonder obsceen te klinken? En moeten ze nu richting Namur of eerder nadaar?

Hoe Maik en Tsjick met rudimentaire animatie hun eigen roadmovie bij elkaar fabuleren, is erg knap’.

‘Op weg naar niemandsland’ - Etcetera

Met de tweetalige voorstelling Tsjick vertalen BRONKS en SKaGeN de alom geprezen roman Tsjik (2010) van Wolfgang Herrndorf naar het podium. Maik en Tsjick, de twee hoofdpersonages, maken tijdens hun roadtrip van Brussel naar Marokko allerhande onvoorstelbare avonturen mee. De voorstelling raast voorbij als een rit op een achtbaan en bewijst dat echte vriendschap het wint van alle vooroordelen.

‘De voorstelling steekt ook de draak met stereotypen’

‘BRONKS en SKaGeN maken met Tsjick duidelijk dat in elk van ons het verlangen schuilt om iets groots te ondernemen zodat we boven onszelf kunnen uitstijgen. De verbeelding van de tocht naar Walachije, synoniem voor niemandsland, toont aan dat de weg die we daarbij afleggen belangrijker is dan de te bereiken bestemming. De onwaarschijnlijkste en ontroerendste belevenissen gebeuren immers onderweg en niet aan het einde van de rit.’

van en met Korneel Hamers, Mohamed Bari, Clara van den Broek
video Antonin De Bemels
scenografie en kostuums Julia Weisbrich
tekst naar de roman van Wolfgang Herrndorf en de bewerking van Robert Koall (Rowohlt Theater Verlag)
productie SKaGeN & BRONKS
met dank aan Villanella, DE Studio, La montagne magique

Thema’s: coming of age-verhaal | familiebanden (of het gebrek eraan) | vriendschap | gezamenlijke avonturen | culturele achtergrond | identiteit | vooroordelen | ontmoetingen


Omkadering:
 

1.                   Lesmateriaal en aansluiting bij verschillende vakken

Er werd een lesmap voorzien bij deze voorstelling met achtergrondinformatie, korte inhoud van het gelijknamige boek, suggesties voor een nagesprek,..

Deze energieke en visueel sterke theatervoorstelling en de omkadering van Tsjick passen perfect binnen:

  • De vakken: Nederlands, Frans, maatschappelijke vorming, cultuur- en gedragswetenschappen, muzisch-creatieve vorming

  • De eindtermen / sleutelcompetenties: communicatief vermogen, creativiteit, empathie, esthetische bekwaamheid, mediawijsheid, een open en constructieve houding, respect en zelfredzaamheid.

  • De vakoverschrijdende eindtermen: mentale gezondheid, sociorelationele ontwikkeling, socioculturele samenleving.

2.                  Aansluitende theatersessie:

In deze verwerkende theatersessie gaan we met docente Els Bruynseels theatraal aan de slag rond het verhaal en de thematiek uit de voorstelling ‘Tsjick’ 

Je bent 14, de leeftijd waarop alles bijna gaat gebeuren.

Bijna Bijna Bijna

Tot de verveling je een duwtje in de rug geeft en je plots en een roadmovie bent terecht gekomen met een verse vriend.

In deze theaterworkshop zetten we onze eigen bucketlist om op de scène. 

Gaan we op zoek naar het verschil tussen vriendschap en familie en verzinnen een vervolg op de ontmoetingen uit de voorstelling. Welke antwoorden zou jij willen vinden?

Els Bruynseels studeerde af aan de Toneelacademie van Maastricht als theatermaker & docent en werkt momenteel aan de Academie voor Woord & Muziek te Sint-Agatha-Berchem.
Els geeft workshops in het kader van De Brede School en in partnership met Vaartkapoen, CC Dilbeek, CC Asse en Cc Strombeek. Verder is zij ook verbonden aan Theater Tartaar & Wisper.

Deze sessie duurt 2 aaneensluitende lesuren en vindt enkele dagen aansluitend op de voorstelling en op school plaats. De data worden in overleg met de school bepaald (de precieze data kunnen desgewenst reeds in september afgesproken worden). 

3.                  Nagesprek met de acteurs

Meteen na afloop van de voorstelling vindt er een nagesprek plaats met de acteurs van deze voorstelling. De leerlingen krijgen de ruimte om vragen te stellen die de voorstelling bij hen heeft opgeroepen. Bovendien wordt hen wat meer info gegeven over het hoe en waarom van deze voorstelling.  Door het nagesprek en de eventuele vragen krijgen ze bovendien een betere kijk op de persoon achter de acteurs.


Gerelateerde events

Jihad van Liefde

Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Project 3e graad
Een ontroerend en aangrijpend theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri, aangevuld met een voorbereidende theatersessie op maat, op school.

Rita

Bronks en Tuning People

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Project 1e graad
Rita is een bejaarde Alice in Wonderland. Ze zoekt de dunne grens op tussen dans, spel en performance. Een ontwapende maar ook hilarische voorstelling die tegelijkertijd tot nadenken aanzet.