Educatie 2018-2019 Wijde Wereld Weken Educatie Volwassenen

Docent: Johan Lagae

Een omvangrijk patrimonium stamt uit de koloniale periode: industriële complexen, missieposten, plantages, residentiële steden naast inlandse wijken. Via enkele concrete projecten ontdek je hoe de koloniale architectuur werd gestuurd door de politieke en maatschappelijke context. Ook komt de hedendaagse rol van koloniale gebouwen als 'oord van herinnering' voor zowel Congolezen als Belgen aan bod.

Johan Lagae (1968) is hoogleraar aan de UGent en doceert 20ste-eeuwse architectuurgeschiedenis met een bijzondere focus op de niet-Europese context. In 2002 promoveerde hij met een proefschrift over koloniale architectuur in Belgisch Congo. Eind 2007 verbleef hij twee maanden aan het Institut National de l’Histoire de l’Art (INHA) in Paris als Chercheur invité de la Fondation de France. Gedurende 7 jaar was hij lid van de redactieraad van OASE en tussen 2010 en 2014 leidde hij samen met Mercedes Volait (INHA, Parijs) de door de Europese Gemeenschap gefinancierde COST-actie IS0904 “European Architecture beyond Europe”.

Zijn onderzoek richt zich op het domein van de koloniale en postkoloniale architectuur, stadsplanning en stadsgeschiedenis in (Centraal-)Afrika. Daarnaast verricht hij onderzoek naar koloniaal erfgoed en koloniale fotografie. Hij publiceerde in onder meer Cahiers Africains, Journal of Architecture, Third Text, is auteur/redacteur van diverse boeken en stelde diverse Congo-gerelateerde tentoonstellingen samen in binnen- en buitenland.

Wil je de 4 lezingen bijwonen aan een voordelig tarief van 40 euro? Klik dan HIER