Volwassenen Educatie O2-Zuurstof voor Grimbergen Anderzijds Seizoen 2017-2018 Wijde Wereld Weken

In steden als Brussel, Amsterdam of Rotterdam vormen mensen met wortels in migratie de meerderheid. Meer dan twee op drie kinderen en jongeren groeien op in meertalige gezinnen. Ook in Grimbergen en de rand verandert migratie de samenleving. Hoe gaan we om met deze meervoudige identiteiten? De verouderde wij-en-zij opdeling is geen optie meer. Er zijn zoveel positieve diversiteitsverhalen, waarom krijgen zij zo weinig aandacht?

Met 

 

Dirk Geldof is docent stadssociologie aan de Universiteit  Antwerpen, lector Sociologie en onderzoeker aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen en doceert ‘Diversiteit, armoede & stad’ in de opleiding Sociaal Werk aan de Karel de Grote-Hogeschool te Antwerpen. Hij is auteur van het boek Superdiversiteit Hoe migratie onze samenleving verandert.


Rachida Lamrabet emmigreerde met haar ouders naar België in 1972. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. Lamrabet was daarnaast ook juriste voor Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum). In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs "Kleur de kunst!" met het verhaal Mercedes 207. In 2007 debuteerde Lamrabet met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be met medewerking van de Provincie Antwerpen. Ze won de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008 voor Een kind van God.

Begin september verscheen haar nieuw boek Zwijg, allochtoon, een essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijhied, en onze bange samenleving.


Eva De Baerdemaeker is mede-oprichter van Cultureghem en RODE POORT@ GRNS in Strombeek.


Veerle De Vidts is al jaren leerkracht NT2 aan CVO Strombeek.

 

Moderator is Hasna Ankal (freelance journaliste en schrijfster bij o.m. Dewereldmorgen en MO*)

 

O2, Zuurstof voor Grimbergen wil mogelijkheden aanreiken en het gesprek aangaan met iedereen die deze bekommernissen deelt. Dat kan door elkaar te ontmoeten in een open, positieve en hoopvolle dialoog. Samen willen we debatteren over de uitdagingen van morgen voor Grimbergen.

Extra:
Een week voor het gesprek vind je een voorbereidende tekst op deze pagina. (zie links 'in de pers')

i.s.m. Bibliotheek Grimbergen & Wijde Wereld Weken