Preview Expo / Museumcultuur Seizoen 2017-2018


Learning from documenta

Maria-Magdalena Campos-Pons, Aboubakar Fofana, Hans Haacke, Hiwa K, David Lamelas, les gens d'Uterpan, Jonas Mekas, Eva Stefani, Bing Wang, Lois Weinberger
27.10.2017 - 13.12.2017
Locaties: Cc Strombeek, Kusseneers GalleryBrass'art

JMD14
Adolfos Mekas, Jonas Mekas, Overlooking Kassel/Mattenberg D.P. Camp, 1948


Documenta wordt al sinds 1955 beschouwd als “de moeder” aller tentoonstellingen. Het is één van de weinige tentoonstellingen die de nodige tijd én ruimte wordt gegund om een immens groot project op poten te zetten dat zich op die manier afzijdig kán houden van de kunstmarkt.  

In die vijf jaar wordt een enorm kennisreservoir opgebouwd waarvan “de sector” sowieso geacht wordt iets te kunnen leren. Echter, tijden van versnelling alsook het jaar na jaar cumulerend aanbod aan biënnales en vooral Art Fairs maken dat de vele opgedane kennis snel opdroogt, terwijl het volgende grote project zich al aandient. Zo vergaat het ook documenta: de biënnales verdringen zich en het vele researchwerk wordt snel vergeten.

Learning from Athens 

De actuele documenta 14 werd ontdubbeld en gaat zowel door in Athene als, traditiegetrouw, in het Duitse Kassel. De titel van d14 luidt Learning from Athens - de stad die gebukt gaat onder een zichtbare crisis en bekend staat als een open poort voor de vele mensen die noodgedwongen via Griekenland verder Europa-inwaarts proberen te geraken. Athene als historische bakermat van de democratie - een stad die in het begin van de jaren zeventig gebukt ging onder een repressief regime van rechtse kolonels en nu door omstandigheden door buitenlandse instanties wordt gedwongen om het sociale helemaal overboord te gooien in het perspectief van het terugbetalen van een grote schuld.

Learning from documenta 

In Learning from Documenta blikken we terug op d14 die al eindigt midden september 2017. Wat kunnen we van d14 leren? Er zijn de kunstenaars en hun werk, de publicaties, de kritiek, het discours als vinger op de pols. Learning from documenta blikt terug op basis van een subjectieve greep uit d14, de verzameling van S.M.A.K. en andere bronnen die helpen inzicht te bieden in “onze” complexe, globale, 24/7 wereld. 

De ontdubbeling van de actuele d14 wordt doorgetrokken naar Learning from documenta: met Molenbeek worden twee bescheiden antennes opgezet: één in de publiek erg zichtbare, ruime garage van Galerie Paul Kusseneers in Molenbeek en één in én bij Brass'Art - de pop-upruimte op het Gemeenteplein in Molenbeek.  

Ook al omdat wij structureel met S.M.A.K. samenwerken, is er een relatie met documenta: wijlen directeur Jan Hoet realiseerde documenta 9 in Kassel in 1992, de enige Belg die deze eer mocht waarnemen. Ook hieraan wordt aandacht besteed, puttend uit de rijke archieven van S.M.A.K.


Info over de opening op vr 27.10.2017 volgt.

Gerelateerde events

rondleiding expo

Sandy Macharis | Luk Lambrecht of Lieze Eneman

| Cc Strombeek
Volwassenen Educatie Expo / Museumcultuur Seizoen 2017-2018
lEARning from Documenta Documenta wordt al sinds 1955 beschouwd als de moeder aller tentoonstellingen. Les Cent Ans de la «Fontaine» de Marcel Duchamp. In 2017 komt het kleinste museum ter wereld naar Strombeek.