Archief

De beelden van Yannick Ganseman zijn een onderzoek van het alledaagse, van onze nabije omgeving. Zijn schilderijen en sculpturen tonen momenten van het dagelijks leven; scenes uit een familieleven, stillevens met huishoudelijke objecten, mensen in hun nabije omgeving. In hun scherpe aandacht voor het feitelijke en alledaagse bereiken Gansemans werken een paradoxale abstractie die hen bindt aan het tijdloze onderzoek in de beeldende kunsten, gaande van een compositorisch evenwicht tot de allegorische inhoud.  

Het is een thematisch en conceptueel onderzoek van onze maatschappij, ons dagelijks bestaan, de omgeving waar onze blik op valt. Ganseman werkt zowel met twee- als met driedimensionale middelen, met inbegrip van houten bas-reliëfs en ceramiek.

Deze technische onderlegdheid laat de kunstenaar toe om de relatie van de beeldende middelen en de mogelijke betekenissen opgeroepen door de werken, verder uit te werken voorbij het visuele en sensuele. Deze scenes zijn niet alleen figuratie, of narratie, maar juist gelaagd: Waarom een stilleven, een gezin, een boom, of een landschap? Dit zijn confrontaties van wat nabij is. Met zijn kennis van zowel de schone kunsten als de hedendaagse aandacht over het publieke, nestelt Ganseman zich in een particuliere positie, dat zowel formeel als ideëel kan boeien.