Op de eerste openingsdag na de lockdown pakken Museumcultuur Strombeek/Gent en BOZAR uit met een nieuwe expo. We presenteren de eerste grote tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Jacqueline Mesmaeker: "Ah, Quelle Aventure!".

"Ah, Quelle Aventure!" is een vervolg op de tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Jacqueline Mesmaeker die eerder dit jaar nog in Cc Strombeek te zien was. Ah, Quelle Aventure! is opgevat als een poëtische wandeling waarin thematische leidmotieven, literaire gevoeligheden en pionierende experimenten met film samenkomen.

Jacqueline Mesmaeker werd geboren in 1929 in Brussel, de stad waar ze nog altijd actief is. Na een korte loopbaan in de mode, design en architectuur, vindt ze halverwege de jaren ’70 haar weg naar de beeldende kunsten. In de luwte van het commerciële kunstcircuit bouwt ze discreet, maar vastberaden haar eigengereide artistieke oeuvre uit. Deze tentoonstelling, gemaakt in nauwe samenwerking met de kunstenares, is de uitgelezen kans om kennis te maken met een oeuvre van blijvende verwondering en schoonheid.

 

Het zichtbare, zegbare en denkbare


Jacqueline Mesmaeker geeft haar poëtische visie gestalte in films, installaties, sculpturen, tekeningen, aquarellen… Haar veelgelaagde kunstwerken refereren aan de (wereld)literatuur, de kunstgeschiedenis en haar talrijke verzamelingen. Het precies, soms op toeval gebaseerd interveniëren en associëren in haar persoonlijke werk- en leefomgeving, vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Haar werk tast de grenzen van het zichtbare, zegbare en denkbare af. Het is een constante zoektocht naar de poëzie in het alledaagse: van het laag na laag afschrapen van het behangpapier in haar appartement in Brussel tot her en der de speelse motieven van het allereerste behangpapier van een kinderkamer verschijnen (Papier Peint), tot de registratie van invallend licht in een plastic waterfles (La Pêche à la lumière). Of zoals ze zelf zegt: “Ik wil een tipje van de sluier van de doordeweekse wereld om ons heen oplichten. Het bijna onzichtbare tonen en delen met een kijker.”

Eerder dan een verzameling statische (kunst)objecten, beschouwt ze haar werk als een tijdelijke kristallisatie van vorm en inhoud. Kunstwerken worden niet zelden opnieuw herdacht via subtiele toevoegingen en verplaatsingen of krijgen een aangepaste presentatie met andere media.

 

Breed ensemble

 

In het Paleis voor Schone Kunsten kan de bezoeker voor het eerst op deze schaal kennismaken met een breed ensemble werken van Jacqueline Mesmaeker, dat wordt samengehouden door een doortastende fascinatie voor taal, beeld en medium. Bovendien worden enkele vroege kunstwerken in samenspraak met de kunstenares gesimuleerd en zullen zo opnieuw sinds lange tijd te bezichtigen zijn.

De tentoonstelling “Ah, quelle Aventure!” volgt op het eerste deel “Enkel Zicht Naar Zee, Naar West”, dat eerder dit jaar in Cc Strombeek te bezichtigen was.

 

Praktisch

 

JACQUELINE MESMAEKER - AH, QUELLE AVENTURE!
19.05 – 21.07.2020

Curators: Luk Lambrecht, Lieze Eneman
Met dank aan: Marie Sardin, Galerie Nadja Vilenne
Coproductie: BOZAR, Museumcultuur Strombeek/Gent, Cultuurcentrum Strombeek
Info & tickets: www.bozar.be