Na Jef Geys is het nu pijnlijk afscheid nemen van kunstenaar Jan Vercruysse. Hij was een groot kunstenaar die niet de publieke aandacht opzocht maar met een ongelooflijk rijk, precies, enigmatisch en bovenal heel mooi werk ‘ons’ allemaal een spiegel wist voor te houden over de manier waarop we met kunst bezig zijn in neo-liberale tijden van commerce en jachtigheid.

In plaats van nog maar eens “een tekstje”  te schrijven,  willen wij hier als eerbetoon aan Jan Vercruysse,  wiens credo hij zelf poneerde  als “Art is slow Attention”,  een aantal passages citeren uit een zonderling én meer dan actueel gebleven interview uit 1997 met de Nederlandse critica Anna Tilroe.

“De toeschouwer is per definitie de agressor van kunst. Hij wil uitleg. Die weiger ik en die weigering zit in mijn werk. De laatste jaren is veel communicatieve kunst gemaakt, en dat is meestal zeer slechte kunst. Kunst moet moeizaam te veroveren zijn om iets te betekenen.”

 “Kunst die alles onmiddellijk en on-gereflecteerd toont of een boodschap uitdraagt is niet meer dan een duur soort krant. Er moet toch binnen onze cultuur de mogelijkheid blijven voor stilte en afstand. Wat mij betreft is dat de plaats van de kunst”.

“Wanneer van elke tentoonstelling een spektakelstuk gemaakt wordt, gaat het publiek denken dat kunst plezant, aangenaam en opzienbarend moet zijn en dat het eraan mag deelnemen.  Participatie is een modewoord. Participatie aan kunst is de vernietiging van kunst.”

“Waar kunst over gaat, het wezenlijke, is onbespreekbaar. Je kunt er niet over communiceren, het niet verkopen, geen programma’s over maken. Het mysterie bestaat nog steeds!”.

Van 21.02 tot 17.04.2014 presenteerde Jan Vercruysse in Het Kabinet van Cc Strombeek een uiterst precies, overdacht ensemble van werken waarin de kunstenaar zelf het onderwerp was. Het werd een meer dan een memorabele,  door de kunstenaar zelf  gemonteerde presentatie waarin -  Pier Luigi Tazzi citerend -  “de schoonheid haar eigen geheim bezit”.

 

Luk Lambrecht/Lieze Eneman