Wildernis biedt een fysieke ruimte aan artiesten uit elk vakgebied in Strombeek-Bever. Tijdens Wildernis Night, op 10 april, geven we enkele van deze artiesten een podium in Cultuurcentrum Strombeek. Op het programma o.a. MAY, de band van Fien Desmet (30), met Lukas Somers, Olivier Penu en Gerben Brys. In november 2018 brachten ze hun eerste EP “happily lost at sea” in eigen beheer uit. Een veelbelovende band die indie, pop en soul combineert.

 

Hoe ben je ooit met muziek begonnen?
Ken je dat ene kind dat altijd aan het zingen is? Dat was ik vroeger. Bijgevolg stuurden mijn ouders me naar de muziekschool. Ik volgde lessen klassieke piano en vond dat enorm leuk. Wel ben ik al vrij snel zelf muziek beginnen maken, omdat ik merkte dat ik mijn creatieve ei niet volledig kwijt kon in de pianolessen. Elk moment van mijn vrije tijd vulde ik op met muziek: ik maakte nummers met vriendinnen, nam deel aan de Kunstbende en volgde elk mogelijk vak op de muziekschool. Na het middelbaar heb ik eerst taal- en letterkunde gestudeerd, om nadien toch jazz zang aan het conservatorium te volgen. Daar heb ik heel veel mensen leren kennen met wie ik verschillende bands heb opgestart, waaronder MAY, mijn eigen project.

 

Jij schrijft alle teksten zelf. Hoe gaat zo’n proces in z’n werk?
Hoewel ik het fijn vind om covers te spelen, voel ik dat ik zelf nummers moet kunnen schrijven. Schrijven is echt een uitlaatklep voor mij. Een nummer vertrekt altijd vanuit mezelf: ik kom met de tekst, de melodie en het akkoordenschema. Nadien zitten we met z’n allen samen om verder aan het nummer te sleutelen. MAY is eigenlijk een groep vrienden. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat hun inbreng de song vooruit zal helpen.

 

Waar haal je inspiratie om te schrijven?
Meestal krijg ik een idee voor een nummer wanneer ik er totaal niet mee bezig ben. Een zin die goed bekt of een naam die grappig klinkt, of gewoon een klein deuntje in mijn hoofd, kan voor mij genoeg zijn om er een lied rond te maken. Enerzijds zijn mijn nummers echt verhaaltjes, anderzijds kan het ook gaan over emoties waar ik mee worstel. Maar tekstueel kan dat in beide gevallen van serieus naar humoristisch gaan.

 

"We zweven tussen alles waar ik zelf graag naar luister: pop, jazz, soul, indie, folk…"


Hoe zou je de muziek van MAY omschrijven?
We zweven tussen alles waar ik zelf graag naar luister: pop, jazz, soul, indie, folk, … Het is iets er tussenin. Wij hebben invloeden van Tom Waits en Joni Mitchell, maar evengoed van Nina Simone of Lianne La Havas. Een constante is wel dat er altijd een verhaal in moet zitten. Ik vind het heel moeilijk om iets te zingen waar ik totaal geen connectie mee heb. Met MAY hebben wij ondertussen onze eigen sound ontwikkeld: omdat we met z'n vieren elks onze stempel drukken op de songs is er wel een gemene deler ontstaan. Naast het muziek maken komen we ook regelmatig samen als vrienden: eens gaan wandelen in de Ardennen of brunchen op een zondag. Misschien is dat wel wat de songs van MAY het best omschrijft: als het een soundtrack kan zijn voor zo’n heerlijke lazy sunday samen met je vrienden, dan zit het goed.

 

Jullie brachten onlangs jullie eerste EP uit. Wat zou je verder nog graag bereiken met MAY?
Als ik echt mag dromen, zou ik het zeer leuk vinden om op de mooiste podia van België en Nederland te kunnen staan: eens in de AB of de Handelsbeurs te spelen. Vorig jaar waren we het voorprogramma van Geike, waardoor we dat ook hebben kunnen doen. Het is zo’n zaligheid om voor een publiek te staan dat gewoon stil is en luistert. En dat in een mooie zaal, met goede techniek. Maar het is moeilijk: Vlaanderen is klein en het aanbod is groot. Het is niet vanzelfsprekend die kansen te krijgen. Het is en blijft vechten.

 

"Vlaanderen is klein en het aanbod is groot. Het is en blijft vechten."


Worden beginnende muzikanten voldoende ondersteund in België?
Er zijn veel mogelijkheden om goed ondersteund te worden. VI.BE is bijvoorbeeld een fantastisch orgaan. Maar je moet er zelf nog altijd heel hard achter zitten. En dat is iets waar veel muzikanten mee struggelen. Je wilt uiteindelijk gewoon met muziek bezig zijn, maar je moet jezelf voorstdurend verkopen. Ik ben daar altijd al slecht in geweest. Ik bedoel: ik heb er totaal geen probleem mee om met mensen te babbelen, maar je moet toch wel steeds een knop omdraaien om jezelf zo aan te prijzen. Dat voelt onnatuurlijk en ik merk dat ik daar een heel late in ben. Ik ben net 30 geworden en kan alleen maar jaloers zijn op hoe zelfzeker sommige 20-jarigen wel niet zijn. Want je moet het doen. Als je een plek wil op het podium, moeten mensen weten wie je bent.

 

Vind je dat concertzalen genoeg kansen geven aan beginnende bands?
De meeste zalen hebben wel één project of festival waar ze echt mikken op een avond vol jonge bands. Het is heel fijn dat dat bestaat. Maar is het genoeg? Nee, het mag zeker wat meer zijn. Zalen zouden beginnende bands bijvoorbeeld wat meer in voorprogramma’s mogen programmeren. Maar ik merk dat het eigenlijk bijna makkelijker is om aan de artiest zelf te vragen of je hun voorprogramma mag doen. Je voelt dat er bij zalen meer terughoudendheid is, wat ik ook wel begrijp. Ik ben ook content als ik in een café kan spelen, daar gaat het niet om. Maar het is gewoon cool dat een publiek echt stil is, alle gedachten uitzet en zich helemaal laat meeslepen door jouw muziek. Ik ben heel tekstgevoelig: ik denk echt na over de teksten die ik schrijf en over de verhalen die er in zitten. Dus is het soms wel jammer als die niet tot hun recht komen. Daarom zijn we ook heel blij dat we nu in Cc Strombeek kunnen optreden, met de hulp van Wildernis.

 

"Ik ben net 30 geworden en kan alleen maar jaloers zijn op hoe zelfzeker sommige 20-jarigen wel niet zijn."

 

Hoe zijn jullie bij Wildernis terechtgekomen?
Otto, de oprichter van Wildernis, studeerde ook aan het conservatorium van Antwerpen. We hebben elkaar daar leren kennen. Wildernis is een super fijne plaats om te repeteren, het is zalig dat er zoiets bestaat. Moest ik zelf ooit een groot huis hebben, zou ik ook meteen zoiets opstarten. Heerlijk, zo’n plek waar bands tijd krijgen.

 

Wat mogen we op 10 april verwachten?
Je mag een concert verwachten met allemaal eigen muziek. We brengen een mix tussen intieme en up tempo nummers. Soms kan ik heel zware nummers schrijven. Dan wil ik dat dingen echt binnen komen en dat mensen er van moeten bekomen. Anderzijds vind ik het ook leuk om daar helemaal los van te komen, om niet te diep te gaan en gewoon mooie muziek te maken. Je hebt de afwisseling, maar de rode draad blijft het vertellen van een verhaal.

 

Op vrijdag 10/04 speelt May tijdens Wildernis Night in Cc Strombeek. Tickets vind je hier.  

 

Wildernis?

Wildernis biedt een ruimte aan artiesten en creatievelingen uit elk vakgebied. Daarvoor gebruikt Wildernis de faciliteiten van een voormalige tennisclub in Strombeek-Bever. Hun missie is het creëren van een creatieve en productieve werkplek. Occasioneel wordt deze opengesteld en tonen de residenten hun werk aan het publiek.