Het begon allemaal in 2015: Maarten Westra Hoekzema was 35 en theatermaker. Dat was hij graag, maar toch had hij het gevoel achter te lopen. “Ik had niet wat ik geacht werd te hebben. Ik had geen gezin, geen vaste baan en geen huis”, vertelt Maarten. “Iedereen die dat wel had, was echter ook gefrustreerd. Al die dingen maakten hen immers ook niet gelukkig. 

 

Twee jaar later kwam Maarten met de voorstelling Tired of being young, een persoonlijk verhaal over zijn zoektocht naar volwassen worden. Voor het eerst in zijn leven bracht hij een cabaretvoorstelling: het genre dat hij al sinds jonge leeftijd het liefst wilde beoefenen.

 

Het is geen wonder dat de voorstelling al ruim zestig keer werd verkocht én al twee jaar op de planken staat. We herkennen allemaal het gevoel een lijstje te moeten afvinken voordat we volwassen kunnen worden. We moeten ons rijbewijs halen, een auto, vaste baan en huis bezitten. Verder moeten we zeker ook trouwen en kinderen hebben. Ieder van ons heeft zijn dromen of ambities moeten bijschaven. Omdat ze onhaalbaar waren of omdat ze uiteindelijk toch niet waren wat we wilden. Dat maakt het stuk zo herkenbaar en fijn: je bent niet de enige, je doet niets verkeerd.

 

Iedereen volwassen 
“Voor mij toont Tired of being young heel goed aan waar het oorspronkelijk begon: het maar niet voor elkaar krijgen om volwassen te worden en te doen wat er van je verwacht wordt. Het gevoel hebben altijd in je jeugd te blijven hangen, legt Maarten uit. “Mijn tekortkomingen waren mijn uitgangspunt voor de voorstelling. Ik kwam er echter snel achter dat mensen die al die dingen wél hadden, even ongelukkig waren als ik.

 

“We denken allemaal dat er iets langs ons heen gaat. Uiteindelijk dacht ik: misschien moeten we volwassen worden anders definiëren. Iedereen maakt wel iets mee: een relatie die op de klippen loopt, een bekende die sterft of ziek wordt. Je visie op het leven verandert als je ouder wordt. Zo wordt iedereen volwassen.”

 

"Je visie op het leven verandert als je ouder wordt. Zo wordt iedereen volwassen." 

 

De moeilijkheden die we ervaren bij het volwassen worden, worden veroorzaakt door de verwachtingen die anderen van ons hebben. Of de verwachtingen waarvan we dénken dat anderen ze van ons hebben. “Volgens mij voelen vrouwen die druk nog harder dan mannen. Ze voelen enerzijds de druk te beantwoorden aan het ouderwetse ideaal om moeder te moeten worden. Daarbij komt ook nog eens de druk een perfecte carrière te hebben. De samenleving verwacht tegenwoordig veel meer van vrouwen dan van mannen”, zegt Maarten.

 

“Bij mannen hoor ik dan weer dat het hen stoort dat hun kinderwens minder belangrijk wordt geacht. Je mag het je niet aantrekken als je geen kinderen hebt rond je vijfendertigste. Terwijl je dat misschien wel graag wilt, zodat je ze oud kan zien worden. Hun wens in die dingen lijkt minder belangrijk, omdat het toch later kan.”

 

Ongemakkelijke gesprekken
“Zodra je gaat leven volgens de vooropgestelde beelden, ga je sowieso niet gelukkig worden”, zegt Maarten resoluut. “Een gedicht van Jean Pierre Rawie verwoordt dit mooi: Nu zelfs mijn natste jongensdromen zo stuk voor stuk zijn uitgekomen, besef ik hoe genadeloos het leven mij heeft beetgenomen. Wanneer je je dromen hebt bereikt, besef je vaak dat deze je misschien helemaal niet zo gelukkig gaan maken als je aanvankelijk dacht.”

 

“Ik ging in première in Cc Berchem en dacht dat er niet zoveel mensen zouden komen kijken, maar toen kwam er ineens 200 man”, zegt Maarten. “Dat was voor mij heel bijzonder. Ik had geen recensent uitgenodigd, omdat ik bang was dat ik dan te zenuwachtig zou zijn. Een tijdje later mocht ik in de kleine zaal in Arenberg spelen. Toen die binnen de week was uitverkocht, mocht ik in de grote zaal staan.  Opeens stond ik voor 730 man!”

 

“Na de voorstelling willen mensen altijd met me praten en dan merk je: het leven gaat gewoon door. Ik blijf die man die ongemakkelijke gesprekken voert. De meeste ongemakken zullen altijd blijven bestaan. Je blijft altijd een kriebel op je rug behouden waar je niet aan kunt krabben. Hoe leuk je levenspartner ook is en hoeveel succes je ook behaalt.” 

 

"Het leven gaat gewoon door. Ik blijf die man die ongemakkelijke gesprekken voert."

 

Als succes toch niet zo gelukkig maakt, wat dan wel? Maarten: “Het gaat over waarden zoals verbondenheid. Met Tired of being young voel ik die verbondenheid voor het eerst. Vroeger wilde ik heel graag dat mensen dachten: Goh, wat is Maarten goed, wat kan ie mooi praten of mooi schrijven. Nu zie ik dat de waarde zit in de verbinding die ik met mijn publiek voel. En dat het, hoe bescheiden ook, zin heeft wat ik doe.”

 

“Ik speel ook veel in Nederland. Daar heb je veel kleinere theaters waar hooguit honderd man kan zitten. Mensen komen niet per se om een beroemde artiest te zien, maar om verrast te worden. Na afloop blijven er vaak nog enkele mensen zitten, omdat ze nog even met me willen praten. Dat maakt mij echt gelukkig. Ik heb een rijbewijs, maar durf niet met de auto te rijden. Na een optreden zit ik dus soms zo'n vier uur op de trein naar Antwerpen, maar toch ben ik steeds zielsgelukkig.”

 

"Het moment dat je iets aan het bereiken bént, is leuker dan het moment waarop je het bereikt hebt." 

 

Het moment dat je iets aan het bereiken bént, is misschien wel leuker dan het moment waarop je iets bereikt hebt. ”Gek genoeg is er, in de periode dat de voorstelling loopt, veel veranderd,” zegt Maarten. “Ik ben nu cabaretier, dat wat ik het liefste wilde zijn toen ik klein was. Je zou het een goede, vaste baan kunnen noemen. Ik woon in een fijn huis en er is een vrouw in mijn leven. Met dat gezin moeten we nog maar even wachten, want het is te vroeg voor de voorstelling Tired of being old.


Op woensdag 6/11/19 speelt Maarten Westra Hoekzema Tired of being young in Cc Strombeek. Tickets vind je hier.