Avant-gardist Jan Douwe Kroeske was de eerste die het lef had muzikanten live op de radio een nummer te laten spelen. Wat als een passie voor livemuziek begon, groeide uit tot de befaamde 2 Meter Sessies. Een radio-, en later televisieprogramma, waarin Kroeske artiesten als Dave Grohl twee uur de tijd gaf om een nummer akoestisch, en vooral live, te brengen. Een antwoord op de veranderende muziekindustrie waarin artiesten steeds minder tijd krijgen om creatief te zijn. 24 oktober brengt Kroekske het verhaal van de 2 Meter Sessies, mét liveband, in Cultuurcentrum Strombeek.    

 

Hoe zijn de 2 Meter Sessies ontstaan?
Aan het einde van de jaren 80, maakte ik het radioprogramma 2 Meter De Lucht In. Daar werd muziek gedraaid die je kan vergelijken met de bubbling under van De Afrekening op Studio Brussel; de scherpe rand van platenland zeg maar. In die marge zaten vaak nieuwe muzikanten, die hun muziek maar al te graag in een studio kwamen promoten. Door mijn voorliefde voor livemuziek, vond ik dat artiesten live op de radio muziek moesten spelen. Mijn technici achtten dat absoluut onmogelijk. Maar ik volhardde en nou… dat lukte!

 

Welke groep mocht de spits afbijten?  
Crowded House, een band uit Nieuw-Zeeland, die ongelofelijk goed omging met de beperkte opnameruimte. Onze luisteraars reageerden enorm positief op die uitzending. De telefoon stond roodgloeiend. Iedereen wilde weten wanneer de volgende sessie werd uitgezonden. En toen hebben we het een naam gegeven: 2 Meter Sessies.

 

"De directe inkijk in wat er op dat eigenste moment gebeurde, dat was de succesfactor."


Het format werd zo succesvol dat jullie naar de televisiestudio trokken.
Dat werd natuurlijk wel wat anders: we gingen van 2 naar 48 sporen. We mixten op een meersporentafel en zonden het meteen live uit, net als in de radiostudio. Ik wilde absoluut niets op voorhand opnemen, dat zou een verloochening van het concept geweest zijn. Mensen kregen een directe inkijk in wat er op dat eigenste moment gebeurde, dat was de succesfactor. Dat maakte dat het hele gegeven erg authentiek werd. We maakten telkens één opname, that’s it. Het nummer werd 1 keer live gespeeld en dat werd opgenomen. Dat hield uiteraard in dat de band op dat moment werkelijk alles moest geven en dat leverde vaak pareltjes op.

 

Werkt dat soort druk voor alle artiesten?
Goh, je moet je eigen concentratiemodus opzoeken. Bij de ene band lijkt het wel aangeboren, terwijl je bij de andere net heel hard moet gaan pushen om naar die opname te gaan. Als dat het geval is, ontstaat er wel eens wrijving. Eigenlijk is zo’n sessie een goede maatstaf om te voelen of een band ook effectief een band is. Als ze mot hebben onderling, dan komt dat op zulke momenten vaak naar voren.

 

"Een 2 Meter Sessie is een goede maatstaf om te voelen of een band ook effectief een band is."


Veel heeft dus met het moment te maken.
Ja, daar gaat het om. Vier maanden geleden hebben we Josh Ritter opgenomen. Die had de avond ervoor in een kerk in Nijmegen gespeeld. Hij kwam onze studio binnen met een hele brede smile op z’n gezicht. Je zag die kerk nog in z’n mondhoeken zitten en dat neemt hij uiteraard mee in die sessie. Daar kunnen wij tijdens de opname alleen maar ontzettend van profiteren. Het tegenovergestelde bestaat natuurlijk ook. Een band die na een lange bustour met een rothumeur binnenkomt, is dan weer geen cadeautje.

 

2 Meter Sessies bestaat 30 jaar. Wat maakt het concept tijdloos?
De muziek zelf. Of het nu 1989 of 2019 is, mensen houden van muziek en het vakmanschap dat daarachter schuilt. 2 Meter Sessies gaat al een hele tijd mee. Velen zeggen me dat ik hun muzikale smaak bepaald heb. Ik werd bedankt voor de sessie met The Scene in 1991, maar evengoed voor die met Damien Jurado in 2018. Alles ertussen, vond ik even goed. Het programma is niet zo oud als de Bijbel. Het programma is niet zo oud als de weg naar Rome, maar 2 Meter Sessies is wel 30 jaar. En ik bood de muzikanten een platform, that’s it. De muzikanten, die zijn verantwoordelijk voor wat ze daar brachten.

 

"Of het nu 1989 of 2019 is, mensen houden van muziek en het vakmanschap dat daarachter schuilt."


En al die verhalen ga je nu ook brengen in een tour in België?
Klopt! Ik neem 19 foto’s mee, bij 16 ervan vertel ik een verhaal. We brengen ook 18 nummers met een Belgische live band. En wat ik zelf geweldig vind, is dat sommige van die muzikanten ook al in 2 Meter Sessies hebben gespeeld. Eén van de muzikanten, Bart Van Lierde, gaat er binnenkort zelfs eentje doen met Stef Kamil Carlens. Zo is de cirkel helemaal rond, en nou… dat is toch prachtig?