In 2013 kreeg ze het hele land stil met het nummer 'Dat ik je mis' dat ze live op tv bracht in het programma 'De Beste Singer Songwriter van Nederland'. Twee jaar later bracht ze eindelijk haar debuutalbum 'En hoe het dan ook weer dag wordt' uit. Nu is het tijd voor haar tweede album en theatertour 'Vanaf nu is het van jou'. Maaike Ouboter weet de mensen keer op keer te raken met zelfgeschreven liedjes over onmacht en onbegrip. Over verlangen, geluk en liefde. Over alle soorten relaties die we met elkaar hebben.


Zowel in Nederland als in België stond 'Dat ik je mis' heel lang op nummer 1. Dat plotse succes was voor Maaike wel even wennen. “Het is niet elke dag dat ik iets maak dat zoveel impact heeft, dus dat was voor mij wel heel bijzonder”, begint Maaike. “Dat maakte dat ik daarna ook bezig was met wat ik nadien zou maken. Ik had het gevoel dat ik dat liedje moest overtreffen en dat legde veel druk op mij.” Ondanks alle druk die ze voelde om zo snel mogelijk een album uit te brengen, nam Maaike de verstandige keuze om het rustig aan te doen. “Als je te snel iets doet omdat anderen het willen, zonder zelf de noodzaak te voelen, dan kan het nooit zo goed worden”, zegt ze. “Ik vind het belangrijk om iets te maken dat voor mezelf net zo echt is, dat uit hetzelfde hart komt en dat iets is waar ik net zo trots op ben, in plaats van dat ik iets wil overtreffen.”


 “Ik had het gevoel dat ik dat liedje moest overtreffen en dat legde veel druk op mij”


Gelukkig heeft haar deelname aan 'De Beste Singer Songwriter van Nederland’ haar geholpen om een goed team om zich heen te verzamelen. “Ik ben daar erg dankbaar voor”, zegt ze. “Ik was jong en wist niks van de muziekindustrie, maar ik wist altijd diep van binnen wel wat ik wou en wat goed voelde. Als je naar je gevoel luistert en je neemt de tijd om genoeg mensen te spreken, dan heb je vanzelf een match met iemand.” En die juiste match kreeg ze zeker. Maaike: “Mijn management waakt er heel erg over dat ik mezelf niet voorbij ren en de tijd neem om te maken wat ik wil maken. Het eerste wat mijn manager vroeg toen ik hem sprak was niet: 'Ik kan je dit of dat beloven', maar meer: 'Wat wil jij? Wie wil jij zijn? Wat wil je maken?' Het is heel fijn om mensen om je heen te hebben die kritische vragen kunnen stellen.”


 “Ik was jong en wist niks van de muziekindustrie, maar ik wist altijd diep van binnen wel wat ik wou en wat goed voelde”


Een jaartje ertussenuit

Haar debuutalbum 'En hoe het dan ook weer dag wordt' draait rond het thema dat het allemaal wel weer goed komt. Dat je meer kan doorstaan dan je denkt. Dat klinkt allemaal heel hoopvol en ook wel een beetje therapeutisch, maar zo wilde Maaike dat in eerste instantie niet zien. “Ik heb – toen ik het maakte – heel erg ontkend dat het heel hoopvol was, ik weet eigenlijk niet waarom”, bedenkt ze zich. “Nu merk ik dat ik iets geschreven heb dat wel heel troostend is.” Haar nieuwe plaat 'Vanaf nu het is van jou' is directer en gaat erover dat het soms ook niet goed komt en dat dat oké is. Maaike: “Bij mijn vorige plaat had ik de behoefte aan naïviteit. Die behoefte heb ik nog steeds, maar ik merk wel dat deze nieuwe theatertour gaat over de achtbaan van het mens zijn.” Net als bij haar debuutalbum wilde Maaike voor haar nieuwe plaat tijd nemen en ging ze er een jaartje tussenuit. Niet om te relaxen aan het strand, maar om nieuwe inspiratie op te doen. “Ik realiseerde me dat de inspiratie voor mijn muziek eigenlijk altijd komt door mijn ontmoetingen met mensen. En toen dacht ik: misschien moet ik aan mensen die mij ooit hebben beïnvloed of een indruk op mij hebben achtergelaten vragen wie hén heeft beïnvloed.” En de mensen die zij noemden, is Maaike vervolgens gaan opzoeken. “Hoi, jij kent mij niet, maar mag ik jou ontmoeten en op jouw bank slapen?”, lacht ze. “En daar gaat deze voorstelling over. Over al die ontmoetingen en ook wat die mensen mij vertelden over hun relatie tot de wereld.”


 “Bij liedjesschrijvers gaan mensen er van uit dat het autobiografisch is en bij romanschrijvers gaat men er van uit dat het fictie is, maar die dingen lopen heel erg door elkaar”


Persoonlijk maar universeel

Door de gesprekken die Maaike gedurende die reis had, is ze gaan nadenken over bepaalde onderwerpen. “Ik vergelijk mijn visie op dingen met die van een ander”, vertelt Maaike. “Later spreek ik dan weer met een heel ander iemand in een ander land die weer een hele andere visie heeft en zo filter ik er dingen uit.” Op deze manier kan Maaike liedjes schrijven die persoonlijk klinken, maar toch heel universeel zijn en heel veel mensen diep kunnen raken, alsof ze het zelf geschreven konden hebben. Maaike: “Vroeger hield ik heel erg van sprookjes en romans. Dat zijn ook verhalen die prettig zijn om te lezen, omdat je het herkent. Bij liedjesschrijvers gaan mensen er van uit dat het autobiografisch is en bij romanschrijvers gaat men er van uit dat het fictie is, maar die dingen lopen heel erg door elkaar. Een romanschrijver schrijft ook over wat hij weet, en gevoelens van het hoofdpersonage zijn ook dingen die de romanschrijver herkent of interessant vindt. Alles wat je schrijft staat uiteindelijk in relatie tot jou. Mijn liedjes zijn dat ook. Sommigen zijn meer autobiografisch dan anderen, maar het verhaal komt voort uit dat wat ik weet en wat ik om me heen heb gezien. Het mag dan in 't midden blijven waar op de schaal van fictie tot autobiografie dat dan precies is.”


 “Het woord 'overaftelbaar' is een wiskundige term, wat groter dan oneindig betekent. Zo oneindig dat je er niks mee kan. Dat vond ik wel een mooie gedachte”


Overaftelbaar

Van haar nieuwe muziek springen er voor Maaike twee nummers uit die echt favoriet zijn. De eerste is 'Overaftelbaar'. “Een beetje een gek nummer”, zegt ze lachend. “Het woord 'overaftelbaar' is een wiskundige term, wat groter dan oneindig betekent. Het is zo oneindig dat je er niks mee kan. Dat vond ik wel een mooie gedachte. Ik vind het een bijzonder liedje in de plaat.” Het liedje 'Vanaf nu' is het eerste liedje dat Maaike schreef waarvan ze het gevoel had dat het een nieuw verhaal begint. “Dit liedje geeft tekstueel voor mijn gevoel de kern aan van de nieuwe plaat. Het gaat over hoe je je verhoudt tot een ander. De theatertour heb ik dan ook zo genoemd. Het gaat over dingen die je bij een ander kan laten. Met muziek kan dat ook. Straks zitten die mensen in de zaal er naar te luisteren en vanaf dan is het ook van hen. Zij horen het dan voor het eerst en dat is heel bijzonder, want zij kunnen het interpreteren en herinneren zoals zij dat willen. Dat is iets fascinerends en het allermooiste aan het vak.”