Ga verder naar de inhoud
“Onze luistermuziek klinkt nu spannender op podium”
Interview

“Onze luistermuziek klinkt nu spannender op podium”

do 14.05.20 — Maren Moreau

Hydrogen Sea over hun nieuwe sound, muziek in tijden van crisis en deuntjes voor buitenaardse wezens.

Hydrogen Sea, dat zijn Birsen Uçar en PJ Seaux. Al dertien jaar delen ze de liefde, sinds 2012 ook de muziek. Ze vullen elkaars zinnen aan en denken luidop na met dezelfde zachte gedecideerdheid in hun stem. Die toon vertalen ze ook naar hun dreampop-geluid dat sinds hun laatste album ‘Automata’ aan warmte won. Weg laptop, welkom nieuwe bandleden. Licht en donker spelen tikkertje in hun songs en teksten. Dat heeft ook met hun engagement te maken: bezorgd om de planeet, gefascineerd door het heelal. “Dat overview-effect doet ons alles heel erg relativeren”, zeggen ze. “Zelfs onze eigen muziek zouden we niet zomaar de ruimte insturen.” Wat Hydrogen Sea dan wel biedt op dit aardse stipje? Een prachtig wiegelied met weerhaakjes voor onze wereld, te ontdekken op 12 februari in CC Strombeek.

Jullie spelen een dubbeloptreden met Geike in de prachtige Eldorado in Humbeek. Wat draagt een locatie bij aan jullie muziek?

PJ: Ik ken de Eldorado, ik ben daar vroeger nog vaak geweest want wij groeiden op in de buurt. Het is een prachtige zaal, ook om te spelen. Het is altijd fijn als je mag optreden in een ruimte die karakter heeft. Het is slechts een mantel maar toch denk ik dat de muziek daardoor aan diepte wint. Je kunt meer een totaalplaatje voorschotelen aan het publiek.

PJ, jij speelt in verschillende projecten, waaronder ook de band van Geike. Birsen, jij deed een uitstapje naar girlband Oko Yono. Hoe besmetten die samenwerkingen jullie?

Birsen: Bij mij was het de eerste keer dat ik een band speelde zonder PJ. Dus dat was wel anders. Maar ik ben daardoor echt wel gegroeid. Ik ben zelfstandiger geworden en heb meer zelfvertrouwen gekregen.

PJ: Ik ben het gewoon om ook in andere projecten te spelen. En dat werkt nog steeds inspirerend. Bij Hydrogen Sea kan ik mijn ei kwijt, in andere projecten kan ik dan weer een energie stoppen die niet zou werken voor onze band. Ik speel bijvoorbeeld ook bij Zwangere Guy, dat is een heel andere wereld. Maar het is boeiend om door al die kleuren beïnvloed te worden.

Muziek kan de negatieve nieuwscyclus doorbreken.

Birsen Uçar
Op Geikes laatste plaat deed ze ook beroep op jou, Birsen. “De details die zij toevoegde, zorgden voor een extra dosis sierlijkheid”, zei Geike daarover in Bruzz. Ben je jezelf bewust van jouw esthetische stempel?

Birsen: Oh, dat had ik nog niet gelezen. Fijn! Of ik mij daarvan bewust ben? Ik denk het wel. Ik vind het poëtische karakter van een tekst of liedje in ieder geval heel belangrijk. Vaak wordt de tekst over het hoofd gezien en voegen muzikanten die nog op het laatste moment toe. Men onderschat soms wat je met een tekst kan bereiken. Ik vind dat cruciaal: dat je iets zinnigs vertelt én de manier waarop je het vertelt.

Jullie plaat ‘Automata’ is sinds april 2019 uit. Daarvoor nodigden jullie voor de eerste keer nieuwe bandleden uit. Was het moeilijk om jullie kindje uit handen te geven?

Birsen: Nee, dat was eigenlijk echt onze bedoeling. Dat was ook nodig. We hebben jaren met twee gewerkt. En het deed op zoveel vlakken deugd om nu aangevuld te worden door andere muzikanten. Dat was welkom voor onze inspiratie en onze sound.

Op jullie laatste plaat maakten jullie de sprong van digitaal naar analoog. Was dat een statement of groeide dat organisch zo?

PJ: Het was vooral gegroeid uit frustratie. We ondervonden de beperkingen van een computer. Dus besloten we die overboord te gooien en bandleden te verwelkomen.

Birsen: Op die manier werd die hele plaat dus wel een statement, ja. Daarvoor diende en dicteerde de laptop ons. Nu voelen we meer vrijheid.

Na het uitbrengen van jullie album in 2019 stonden jullie onder andere in de AB en de Vooruit. Hoe was het om vanuit die cocon van het album weer op het podium te klimmen?

PJ: Het is een balans zoeken tussen onze van nature rustige muziek en het live gevoel. Ik ben zelf fan van luistermuziek. Ik houd ervan om een sfeer te creëren en in de studio heb je veel mogelijkheden om voor diepte te zorgen. Maar voor een staand publiek is er natuurlijk meer nodig om iedereen anderhalf uur geboeid te houden. Daarom was het wel fijn om een liveband te hebben. Dat is het interessante van muziek maken. Elke muzikant, elke dag, elke locatie maakt het moment anders.

Wat heeft een ruimtewezen eraan om een depressieve zanger te horen zingen over zijn gebroken hart?

PJ Seaux
2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een bijzonder jaar. Wat is de rol van muziek in tijden van crisis?

Birsen: In zo’n periode van stilstand is het ideaal voor ons om muziek te maken. Maar op een symbolischer niveau denk ik dat muziek veel kan betekenen in crisistijden. Je ziet dat mensen meer delen. Muziek kan de negatieve nieuwscyclus doorbreken. Op die manier kan muziek echt een redding zijn.

Jullie zijn erg bezig met de toekomst van onze planeet. Hoe zouden jullie de wereld hertekenen nadat die stil heeft gelegen?

Birsen: Ik hoop dat deze tijden ons wakker schudden. We moeten nu back to basics gaan, we hebben geen andere keuze. Het gevaar met deze maatregelen is, of ze daarna niet tegen ons gebruikt kunnen worden. Om minder vrijheden te creëren en aan disaster capitalism te doen, onze democratie nog meer te ontmantelen. Daar moeten we over waken. Het is een moment waarop we kunnen zeggen: we bouwen onze wereld opnieuw op om die mooier te maken. Of we verglijden in iets fascistisch.

Jullie hebben een fascinatie voor het heelal. Welk perspectief biedt de ruimte jullie?

Birsen: Voor mij is het dat overvieweffect. Dat je een stapje terug kan nemen om een bredere kijk te krijgen. Dat biedt plots een groot relativeringsvermogen. We zijn maar kleine stofdeeltjes in een gigantische oceaan van duisternis.

Welke muziek zou je zelf de ruimte insturen?

PJ: Ik zou kiezen voor instrumentale muziek zoals klassieke muziek of jazz. Wat heeft een buitenaards wezen eraan om een depressieve zanger te horen die zingt over zijn gebroken hart? Dat wordt rap zo banaal en irrelevant.

Birsen: Ik zou natuurgeluiden vanop aarde de ruimte insturen. Ik zou niets sturen dat met opzet is gemaakt. De planeet zit al vol onbewuste muziek. Van dierengeluiden tot roffelende regen op het dak tot blaadjes die knisperen door de wind.

beleef het live

Geike + Hydrogen Sea
Podium Muziek

Geike + Hydrogen Sea

za 10.04.21
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets