Ga verder naar de inhoud
Shy Dog Web Low 13
Algemeen

Cc Strombeek steunt artiesten met creatieve residenties

di 17.11.20 — Cc Strombeek

Naast er optreden, kunnen artiesten zich nu ook artistiek ontwikkelen in Cc Strombeek. Via residenties geeft het cultuurcentrum kunstenaars de kans om een productie of opname voor te bereiden.

Eind oktober 2020 moest Cc Strombeek opnieuw de deuren sluiten. “Voor de derde keer dit jaar bleef onze schouwburg verweesd achter”, vertelt directeur Wim Meert. “We zagen dan ook, meer dan ooit, de noodzaak om ons gesloten huis ter beschikking te stellen van artiesten.”

Ondersteunend project voor makers

In het najaar van 2020 zullen verschillende artiesten nieuw werk maken, repeteren en projecten afwerken in Cc Strombeek. Programmator Jan De Vroede onderstreept het belang van dat repeteren en creëren: “Als artiesten geen nieuw werk kunnen maken, en als ze hun werk niet kunnen inoefenen en afwerken, is dat nefast voor de culturele sector, maar ook voor onze maatschappij. Kunst biedt inzicht, stelt in vraag, ontspant en inspireert.”

Onder de naam De Residenten zet Cc Strombeek dus een ondersteunend project voor makers op poten. Het cultuurcentrum toont zich solidair door elke artiest, naast een fysieke plek, ook een werkbudget te geven. “Het zijn geen makkelijke tijden voor artiesten”, legt Jan De Vroede uit. “Wij willen hen dan ook zo goed mogelijk ondersteunen.”

Shy Dog, Elders, Spook, Everyday Magic Ensemble en Zero Years Kid zullen op residentie komen in het cultuurcentrum. Het Cc bekijkt momenteel nog volop welke makers ze verder nog een plek kunnen bieden.

Podcast

De Residenten is een creëer- en repetitieplek, maar ook een podcast. Je verneemt zo waar de residenten mee bezig zijn, wat hen drijft en wat hen bezighoudt.

Maar er is meer! Niet alleen interviewt het Cc de maker tijdens de residentie, het cultuurhuis neemt ook geluids- en videofragmenten op van de repetities die in de schouwburg plaatsvinden. “Zo krijgt het publiek een unieke inkijk in het maakproces”, legt Wim Meert uit. “We vinden het belangrijk om ons publiek zo dicht mogelijk bij onze werking te betrekken en hun cultuur te laten beleven.”

Investeren in de toekomst

Tenslotte investeert Cc Strombeek met dit initiatief in de toekomst: elke resident engageert zich om in betere tijden op te treden in Strombeek. De makers vermelden Cc Strombeek bovendien als partner in hun productie, zodra deze afgewerkt is en getoond kan worden. “Er is een toekomst voor cultuur. En het kan nooit kwaad om dat nog even te benadrukken”, aldus Wim Meert.


Laatste nieuwsberichten