Ga verder naar de inhoud
CC Strombeek 018 RGB

Beeldende kunstenwerking van Cc Strombeek behoudt subsidies voor de komende 5 jaar

wo 29.06.22

De afgelopen maanden stonden vol van berichtgeving over de adviezen over subsidies (of het gebrek eraan) in kader van het Vlaamse kunstendecreet. Ook voor Cc Strombeek was het eerste advies niet helemaal zoals gehoopt, met weliswaar een positief advies van de beoordelingscommissie, maar buiten het beschikbare budget. Vorige week vrijdag (24/06/2022) kwam uiteindelijk het verlossende bericht dat de subsidiëring van Vlaanderen voor onze beeldende kunstenwerking goedgekeurd werd voor de komende vijf jaar.

Charlotte Crevits
Charlotte Crevits

De landschapscommissie adviseerde positief omwille van de bijzondere relevantie van de werking voor het Vlaamse kunstenlandschap: “Cc Strombeek heeft een ijzersterke reputatie en unieke beeldende kunstenwerking met internationale uitstraling. De organisatie draagt bij aan een spreiding van de hedendaagse kunst buiten de centrumsteden, en dit op een zeer laagdrempelige plek waarbij ook het lokale erfgoed wordt ingezet.”

De kunstenwerking van Cc Strombeek zal vanaf 2023 onder de recent aangestelde artistiek leider Charlotte Crevits verder gaan onder de naam ‘Kunsthal Strombeek’. Het bedrag dat is toegekend is minder dan het gevraagde budget. Concreet betekent dit dat de plannen voor de komende jaren moeten worden bijgestuurd. “Uiteraard wil dat niet zeggen dat we toegevingen doen op onze ambities en missie,” zegt Charlotte Crevits.

“Kunsthal Strombeek wil experiment en innovatie stimuleren in de hedendaagse beeldende kunsten, met een focus op de opkomende generatie kunstenaars. We willen met een toonaangevend programma de blik van de bezoeker verruimen. Met een lange tentoonstellingsgeschiedenis waar kunstenaars centraal staan in haar activiteiten, is Cc Strombeek een unieke artistieke speler in de Vlaamse Rand.”

Het voorbije jaar waren internationale kleppers als Sam Durant en Michael Dean te gast, naast beloftevol Belgisch talent als An Roovers, Hadassa Ngamba en Nel Maertens. Met samenwerkingen met de nabijgelegen Plantentuin van Meise, het historische Prinsenbos van Grimbergen en de Abdij van Grimbergen, was het cultuurcentrum ook regelmatig buiten de muren van het gebouw aanwezig, in dialoog met bijzondere erfgoedsites in de regio.

Uiteraard is de positieve beslissing een fijne opsteker, maar het blijft jammer dat zoveel culturele organisaties onder druk staan. “Vernieuwende kunstprojecten verdienen ook een publiek en een kans buiten de voor de hand liggende plaatsen. Met haar hybride inbedding in het cultuurcentrum en de directe nabijheid van het artistiek bruisende Brussel, vormt Kunsthal Strombeek immers een uitgelezen broeihaard voor creativiteit,” besluit Crevits.


Sam Durant
Sam Durant
Hadassa Ngamba
Hadassa Ngamba