Scholen 2020-2021 Scholen Lager onderwijs

 1e graad 

 Teksttheater / Beeldend / Project 

Dit project kadert in de projectwerking SPA BRUIS+, een intens samenwerkingsverband tussen 6 CC's en GC's uit de noordrand, met dank aan IGS Noordrand voor de financiële ondersteuning. 

Project: Moenieworrienie

Productie: ‘Moenieworrienie’, in Cc Strombeek of GC de Zandloper
Prikkelmoment: op school, voorafgaand aan de voorstelling
Aansluitende workshop: workshop op school

Kostprijs: € 10 per leerling


 Theatervoorstelling 

‘Moenieworrienie’ is Zuid-Afrikaans voor ‘Je moet je geen zorgen maken.’ En laat dat nu net zijn wat de vier personages in deze voorstelling veel te veel doen.  

Samen zijn ze onderweg.
Naar… ergens, waar zorgen niet bestaan.
De bestemming is onduidelijk, maar ze hebben elkaar en ze zijn vastberaden er te geraken.
(Als dat maar goed komt!)

De voorstelling vertelt het verhaal van de lange tocht die ze samen afleggen, hoe elk individu ook een deeltje is van een groep en hoe ze gek worden van elkaar, maar tegelijk ook zorgen voor elkaar.

Wie ben je als individu? Hoe ontstaat vriendschap?
En hoe waardevol is het als je dat gevonden hebt?
Wordt de tocht dan belangrijker dan de bestemming?

'Moenieworrienie' is een beeldende en fysieke voorstelling, geïnspireerd op elementen van slapstick. Zowel voor de personages als het publiek is het een verrassende tocht met pieken en dalen, waardoor je op het puntje van je stoel komt te zitten.

Collectief Verlof maakt met 'Moenieworrienie' een energieke en ontwapenende voorstelling over identiteit, vriendschap, en durven gaan voor je dromen.

Vaste voorstelling op di. 5 januari om 10.30u, optievoorstellingen op di. 5 januari om 13.30u en wo. 6 januari om 10.30u in Cc Strombeek.

Van en met: Bart van der Heijden, Heleen Desmet, Matilde Quirynen en Tom Viaene | Techniek: Hans Rigouts | Foto’s: Justine Chemay | Productie: Collectief Verlof | Met dank aan: CC Het Gasthuis, LUCA Drama, Amber Janssens en Janna van Mingeroet


 

 Prikkelmoment 

De voorstelling vertelt het verhaal van de lange tocht die de twee mannen en de twee vrouwen samen afleggen. Hoe elk individu ook een deeltje is van een groep en hoe ze gek worden van elkaar, maar tegelijk ook zorgen voor elkaar.

In het prikkelmoment gaan we hier verder op in. Ben jij al eens op reis gegaan? Of op een wandeltocht? Met wie? Wat was er moeilijk, wat ging er vlot? Maakte je ook wel eens ruzie? Waar zou jij heel graag eens naartoe gaan? 

De vier personen in het verhaal hebben elk een eigen karakter. We verdelen de klas in 4 groepen: wie zijn de dromers, de denkers, wie staat er nooit stil en wie doet liefst alles lekker rustig. Met deze 4 groepen doen we een bewegingsoefening. 

'Moenieworrienie' is Zuid-Afrikaans voor ‘Je moet je geen zorgen maken’. In het Zuid-Afrikaans zijn er nog heel veel leuke woorden waarvan je soms de betekenis kan raden. We kiezen ons lievelingswoord en maken er een kadertje van om thuis omhoog te hangen.

De voorstelling kent geen ‘verhaaltje’, maar moet worden gezien als een verloop. Er wordt weinig in gesproken, wat de voorstelling heel universeel maakt. Aan het einde van het prikkelmoment leggen we kort even uit hoe je je gedraagt tijdens een voorstelling: wat mag je wel en best niet doen? Hoe weet je dat het begonnen is? Hoe weet je dat het gedaan is? En hoe werkt een applaus?

Aantal: per klasgroep
Timing: Enkele dagen voordat de klas naar de voorstelling komt kijken.
Duur: 1 lesuur (50 min)
Locatie: In de klas + speelplaats


 

 Workshop 

In deze actieve theaterworkshop, ontwikkeld en gegeven door Collectief Verlof (het gezelschap van 'Moenieworrienie'), ondervinden de kinderen aan den lijve hoe de voorstelling aansluit bij hun eigen leefwereld. 

We vertrekken samen op een spannende en hilarische tocht, waarbij we elkaars kleine en grote kantjes beter leren kennen. We onderzoeken onze verschillen en maken die zichtbaar, zodat we ze kunnen vieren of overwinnen. 

Spelenderwijs overwinnen we onze angsten, fantaseren we over een plek waar we ons op ons best voelen en zoeken we naar onze plaats in de groep. Want één plus één is twee, samen staan we sterker dan alleen.

Deze workshop wordt ontwikkeld door het gezelschap zelf en sluit dus perfect aan bij de voorstelling.

Aantal: per klasgroep
Timing: tijdens een van de dagen volgend op de voorstelling
Duur:  2 lesuren
Locatie: op school