Au coeur du cinéma avec Cinenews.be
Seizoen 2019-2020 Film


Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorpje in de buurt van Reykjavik. Wanneer haar man plotseling sterft, neemt Inga alleen de touwtjes in handen van het familiebedrijf. Al snel ontdekt ze dat de coöperatie waar ze deel van uitmaakt misbruik maakt van haar monopolie door allerlei verplichtingen op te leggen aan de lokale landbouwers. Ze besluit ten strijde te trekken tegen dit maffiasysteem om de onafhankelijkheid van haar gemeenschap veilig te stellen.

Na Rams neemt de IJslandse regisseur Grímur Hákonarson het opnieuw op voor de kleine zelfstandige op het platteland die moet opboksen tegen ‘het systeem’. In zijn nieuwe film Mjólk zijn het geen rammen waarvoor gevochten moet worden, maar zuivel. Hij doet dat met de juiste dosis (IJslandse) humor die ook in zijn vorig werk zo tekenend was, maar ook in andere socio-maatschappelijke films zoals Woman at War en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri terug te vinden is. 

Regie: Grímur Hákonarson / Cast: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, e.a. / IJsland, Denemarken, Frankrijk, 2019 / Gesproken taal: IJslands / Ondertiteling: Nederlands, Frans / 1:30