Seizoen 2019-2020 Film

 

Frankrijk 1894. De jonge beloftevolle legerkapitein Alfred Dreyfus wordt ten onrechte beschuldigd van spionage voor het Duitse keizerrijk. Hij wordt veroordeeld van hoogverraad en levenslang verbannen naar de gevangenis op Duivelseiland. Ook kolonel Picquart doet mee aan de antisemitische beledigingen die Dreyfus naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Wanneer Picquart aan het hoofd komt van de militaire inlichtingendienst die Dreyfus beschuldigde, ontdekt hij langzaam maar zeker dat het er helemaal niet correct aan toegaat.

Los van de polemiek rond zijn persoonlijke leven blijkt de ondertussen 86-jarige Roman Polanski ('The Pianist') nog steeds in topvorm. De beruchte Dreyfus-affaire - de aanleiding voor de beroemde open brief J’accuse van Emile Zola - dateert van meer dan een eeuw geleden. En toch is de film relevanter dan ooit, door zijn vragen rond vooroordelen die zo wijdverspreid raken dat ze tot diep in het maatschappelijk systeem doordringen. Eerder een spannende rechtbankthriller dan een kostuumfilm overtuigt 'J’accuse' met zijn schitterende acteerprestaties en - laten we eerlijk zijn - schitterende regie.


"Een boeiende, penetrante en goed gelukte film." - De Morgen

 

Regie: Roman Polanski / Cast: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, e.a. / Frankrijk, Italië, 2019 / Gesproken taal: Frans / Ondertiteling: Nederlands / Duurtijd: 2u12'