Film Seizoen 2017-2018


Een westerling de Syrische burgeroorlog laten voelen zonder te vervallen in clichés? De kijker confronteren met het moreel dilemma of je al dan niet moet ingrijpen bij een verkrachting als je weet dat zo'n interventie je gezin in gevaar kan brengen? Tergend langzaam de spanning opbouwen in een claustrofobische thriller? 'Insyriated' doet het allemaal en nog veel meer. Het is een film die weinigen onberoerd zal laten.

Oum Yazan en haar familie proberen hun leven zo normaal mogelijk voort te zetten terwijl buiten hen de oorlog verder raast. Grootvader speelt met zijn kleinkind, de oudste dochter flirt met haar liefje. Het is middag, haar familie zit rond de tafel, iedereen probeert zich verstaanbaar te maken en boven het mortiergeluid uit te komen. Er is bijna geen water meer maar het is te gevaarlijk om naar buiten te gaan. Buiten de deur van het appartement loeren de sluipschutters om de hoek en één verkeerde stap kan dodelijk zijn. Boven hun hoofd zijn onheilspellende geluiden te horen, maar voor nu zijn ze veilig. Plots wordt er op de deur geklopt. Is het Oums man, op wiens terugkeer ze angstig zit te wachten of zijn het gewapende mannen op zoek naar een huis om te plunderen?

Met een paar simpele schetsen weet de Belgische cineast Philippe Van Leeuw de voortdurende angst van de oorlog te vatten. De claustrofobische sfeer van het appartement is met momenten haast verstikkend en geeft dit 'huis clos' drama een overtuigende emotionele slagkracht. 'Insyriated' won op het Filmfestival van Berlijn de Publieksprijs en de Europa Cinemas en is de openingsfilm van het Filmfestival van Gent. 

Regie: Philippe Van Leeuw / Cast: Hiam Abbass, Diamand Abou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas e.a. / België, Frankrijk, Libanon, 2017 / Gesproken taal: Arabisch / Ondertiteling: Nederlands, Frans/ 1u25

 

 

Bekijk de trailer