Theater Podium Seizoen 2017-2018

GESELECTEERD VOOR HET NEDERLANDSE THEATERFESTIVAL 2017 !


Wanneer alle bewoners verdwenen zijn...

Tsjernobyl, 26 april 1986. Door het mislukken van een kernproef en de ontploffing van een reactor neemt het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat een drastische wending. De mensen van zo’n 90 steden en dorpen in een straal van 30 km rond de reactor worden geëvacueerd uit hun huizen om er niet meer weer te keren.

Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie en een nieuw aangeboden huis. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp. Alle bekenden zijn verdwenen, alleen hun geplunderde huizen getuigen van een voormalige bedrijvigheid. Versteende plaatsen, overwoekerd door de natuur die weer vrij spel krijgt. 'Zvizdal' toont Pétro en Nadia, beiden de 80 jaar ver voorbij, die onverwoestbaar stand houden in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post.

Vier jaar lang reisde BERLIN twee maal per jaar naar Tsjernobyl om telkens een tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen voor de camera te interviewen en hun leven en keuzes te volgen. Vorige herfst stierf Pétro. Nadia zou alleen achterblijven in het besneeuwde Zvizdal. In de winter van 2014 kan haar dochter de 86-jarige vrouw overtuigen de laatste levensperiode bij haar ‘het grote dorp’ bij Kiev door te brengen. BERLIN filmt een laatste keer in de herfst van 2015.

Hoe draagt men een afzondering van jaren? Hoe vergaat het het echtpaar bij het ouder worden? Wat als één van hen overlijdt? Volgen andere bewoners hen naar hun geboortegrond of zal Zvizdal langzaam maar zeker worden ingepalmd door de natuur na jaren lang vrij spel? Er is het bijgeloof, er is de wodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, de ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld. Er zijn het stokoude paard en de uitgemergelde koe.

Een verhaal over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en liefde tussen twee mensen, met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

Uit het juryverslag van de Nederlandse Toneeljury:

"In Zvivdal toont Berlin een hartverwarmende en schrijnende inkijk ik het leven van het bejaarde echtpaar Pétro en Nadia, die na de kernramp in Tsjernobyl een zelfverkozen eenzaamheid aangaan door het besmette gebied niet te willen verlaten. De gekozen 3D performance maakt dat Zvivdal voorbij film kijken gaat en het een bijzondere theaterervaring maakt.”

 

met: Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc | concept: Bart Baele, Yves Degryse & Cathy Blisson | scenografie: Manu Siebens, Ina Peeters & BERLIN | interviews: Yves Degryse & Cathy Blisson | camera & montage, editing: Bart Baele & Geert De Vleesschauwer | geluidsopnames: Toon Meuris, Bas de Caluwé, Manu Siebens & Karel Verstreken | tolk: Olga Mitronina | soundtrack & mixing: Peter Van Laerhoven

coproductie: Het Zuidelijk Toneel (Tilburg), PACT Zollverein (Essen), Dublin Theatre Festival, Le Centquatre (Parijs), Kunstenfestivaldesarts, BIT Teatergarasjen (Bergen), Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main & Theaterfestival Boulevard (Den Bosch) | in samenwerking met deSingel | met steun van de Vlaamse Gemeenschap

Gerelateerde events

Europa in de herfst

Theater Malpertuis

| Schouwburg Cc Strombeek
Theater Podium Seizoen 2017-2018
Het is onrustig in de wereld. Zeven jonge acteurs met een diverse achtergrond verdiepen zich in de actualiteit en zoeken naar antwoorden. Door zichzelf en anderen vragen te stellen. Maar ook door te spelen. Want waar de theorie tekort schiet, kan het toneelspelen verhelderend werken...
Tickets

Tips & Tricks

Sarah Eisa & Anouk Sturtewagen

| Westrand Dilbeek
Theater Podium Seizoen 2017-2018
Wat doet verhuizen met een mens? Ontwapenende filosofische zoektocht naar thuis, boordevol levenswijsheid, humor en praktische tips.
Tickets

Doek

Daan Hugaert en Katelijne Verbeke

| Westrand Dilbeek
Theater Podium Seizoen 2017-2018
Twee topacteurs in een spitante komedie met uitermate scherpe en geestige tekst van Maria Goos (Cloaca), bekroond met de AVRO Toneelpublieksprijs.
Tickets