Klassiek Podium Seizoen 2017-2018

Opgelet: Het programma is lichtjes gewijzigd wegens nieuwe cellist in het kwartet

Programma:
Ludwig van Beethoven -  Adagio affettuoso ed appassionata uit strijkkwartet Opus 18/1 (1801)
Toshio Hosokawa - Kalligraphie
Ludwig van Beethoven - strijkkwartet opus 135
Anton Webern - Langsamer Satz

Met: Paul Serri & Joris Decolvenaer (viool), Victor Guaita Igual (altviool) en Gauthier Broutin (cello)

Geïnspireerd door het tragische liefdesverhaal van Romeo en Juliet, componeerde Beethoven het tweede deel van zijn eerste strijkkwartet in 1801. Dit is wellicht een van de eerste composities met het nieuwe gedachtegoed van de 19de eeuw: het romantisme.
Een van de componisten die deze stroming tot een hoogtepunt bracht, was Piotr Ilyich Tchaikovsky. Hij vond de inspiratie voor het thema van zijn ‘Andante Cantabile’ in een Russisch volksliedje dat hij hoorde zingen door een huisknecht bij een visite aan zijn zus.
De Belgische componist Guillaume Lekeu werd beschouwd als een van de meest beloftevolle componisten op het einde van de 19de eeuw tot zijn tragische dood op 24 jarige leeftijd. De stijl van Cesar Franck, Lekeu´s mentor, is duidelijk te horen in dit ‘Molto Adagio’.
'Kalligraphie' van de Japanse componist Toshio Hosokawa is een verklanking van de gelijknamige Japanse kunstvorm aan de hand van een veelzijdig palet Oosterse klanken en kleuren.

Het Zerkalo kwartet werd gevormd te Brussel in 2013, na de ontmoeting van vier jonge muzikanten die samen een passie delen voor kamermuziek. Vanaf het begin stond het kwartet onder deskundige leiding van hun mentor, Guy Danel (Quatuor Danel), waar ze tot op heden nauw mee samenwerken. Momenteel perfectioneren ze zich aan de universiteit van Hannover bij Prof. Oliver Wille (Kuss Quartet).
Het Zerkalo kwartet nam reeds deel aan masterclasses en workshops van gerenommeerde professoren en muzikanten van het Alban Berg Quartet, Artemis Quartett, Prazak Quartet, Zemlinsky Quartet, Belcea Quartet en Quatuor Diotima.
Door hun interesse in hedendaagse muziek ontmoet het kwartet talrijke componisten, o.a. Toshio Hosokawa, Wim Henderickx, Jörg Widmann en Salvatore Sciarrino.

i.s.m. Oyenbrugmolenfeesten

 

Gerelateerde events

The Final Chapter

Flanders Recorder Quartet

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Seizoen 2017-2018
Met het concertprogramma ‘Final Chapter’ levert het Flanders Recorder Quartet na 30 jaar haar visitekaartje voor een laatste maal af; een pleidooi voor de blokfluit in al zijn facetten.
Tickets

Voorbij de Bolero | Maurice Ravel

Lezing door Klaas Coulembier

| Hemmerechtszaal Cc Strombeek
Lezing Volwassenen Educatie Klassiek Seizoen 2017-2018
Tám, tatatatám, tatatatám tam, tám, tatatatám, tatata tatatatatata Tám, tatata… Juist, de Bolero; hét visitekaartje van Maurice Ravel. Maar eigenlijk was de bolero meer een grap dan een echte compositie. De muzikale horizon van Ravel reikt oneindig veel verder dan dit curiosum.
Tickets

Ravel & Co

Uitstap Festival 20/21

| Cc Strombeek
Volwassenen Educatie Klassiek Podium Seizoen 2017-2018
Maurice Ravel is één van de meest geliefde componisten van de 20ste eeuw. Dat komt niet enkel door zijn populaire Boléro, maar vooral door de melodische rijkdom en kleurenpracht van zijn muziek. Tijdens deze Ravel-dag krijg je een waaier aangeboden uit zijn delicieuze instrumentale kamermuziek.
Tickets