Podium 2018-2019 Podium Jazz

Met: Nicola Andrioli (piano), John Ruocco (klarinet, saxofoon), Nathan Wouters (bas), Teun Verbruggen (drums).

Verwacht je met dit kwartet van jazztoppers aan meeslepende ritmes en overtuigende harmonieën als basismateriaal waarin akoestische improvisaties, traditie en eigen grensverleggende creaties elkaar ontmoeten.  

Om de veelzijdigheid van Teun Verbruggen aan te tonen volstaat het om enkele namen te noemen met wie hij jarenlang samenspeelde: Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES), Mauro Pawlowski, Paolo Fresu, Jozef Dumoulin, Uri Cain, Fred Van Hove...  Zijn typische klank, die bol staat van verbeelding en vernieuwing, maakte hem tot één van de meest gevraagde jazzdrummers.

De honger naar eigen projecten werd weliswaar groter. Geïnspireerd door Mike Pattons Fantômas, Alas No Axis en Jim Black, dook hij in de avant-garde muziek. Het resultaat: bands als GOWK en het onwaarschijnlijke trio Othin Spake, met gitarist Mauro Pawlowski en Rhodes-specialist Jozef Dumoulin. Daarnaast startte hij in 2003 het label ‘Rat Records’ op. Een thuisbasis voor ‘Rare And Treacherous’ en ‘Rat Events’ – initiatieven om de jazz- en geïmproviseerde muziekscene meer ruchtbaarheid te geven. 

Diezelfde geestdrift neemt vele gedaanten aan, waaronder het gloednieuwe Teun Verbruggen Quartet. We horen invloeden weerklinken van free legende Ornette Coleman, de IJslandse basgitarist en componist Skulli Sverisson en van pianist Keith Jarrett. Verbruggen laat zich hiervoor omringen door enkele klinkende namen, te beginnen met de Amerikaanse klarinettist John Ruocco. Gedurende zijn carrière speelde Ruocco samen met o.a. Dizzy Gillespie, Joe Lovano, Billy Hart, Toots Thielemans,... en stond hij mee aan de wieg van een hele generatie jazztalent in België.

De biografie van bassist Nathan Wouters leest als een aaneenschakeling van successen. Door zijn opvallend talent kreeg Wouters de kans om zowat overal ter wereld te spelen en samen te werken met bijzonder grote namen als Mark Turner, Aki Takase, Ben Sluijs, Jozef Dumoulin, Jef Neve, … De Italiaanse Nicola Andrioli is present als pianist. Na een eerste klassieke opleiding slaat hij, gefascineerd door de geboden vrijheid, de weg van de jazz in. Momenteel leidt hij zijn eigen Nicola Andrioli Patis Quartet en is hij lid van het Philip Catherine Quartet.


Gerelateerde events

Ocean Wells

Zomers Pop-Upterras

| Cc Strombeek
Podium 2018-2019 Podium Muziek Pop-upterras
Ocean Wells is een indie-rockband met Vlaams-Brabantse roots. Vette drums, een grommende bas, stevige gitaren en een vleugje synthesizer dragen catchy melodie├źn die in ieders hoofd blijven plakken