Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs

 1e graad 

 Theater / Dans / Beeldend / Project  

Kostprijs: € 10 per leerling voor het totale project 


 Voorstelling  

Een bejaarde Alice in Wonderland.
Rita is een alleenstaande vrouw op leeftijd met een groot gevoel voor drama. Met haar liefde voor opera probeert ze de dagelijkse sleur en de ouderdom angstvallig te ontvluchten. Ze verdwaalt in een waanzinnig labyrint waar fictie en realiteit niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Rita zoekt de dunne grens op tussen dans, spel en performance. Randi De Vlieghe en Jef Van gestel tonen hun voorliefde (en kunnen) om van het alledaagse iets buitengewoons te maken. 

Randi De Vlieghe en Jef Van gestel maakten in 2015 voor Kopergietery het fel gesmaakte ‘Voetbal op Hoge Hakken’. Rita, één van de personages uit die voorstelling, krijgt nu een tweede leven en zoekt opnieuw de dunne grens op tussen dans, spel en performance. 


Creatie en spel:
Randi De Vlieghe, Jef Van gestel | Geluids-en decorontwerp: Wannes Deneer | Met dank aan KOPERGIETERY en Walpurgis | Met de steun van de Vlaamse overheid |Co-creatie: Tuning People & BRONKS

Thema’s: Intergenerationele verschillen, eenzaamheid, aftakeling, loslaten en verlies, vriendschap en liefde, vooroordelen tegenover ouderen, hulpbehoevendheid, zorgsector, dans, opera, muziek.


In de pers:

“Als danser weet De Vlieghe perfect hoe hij de woordeloze Rita moet vertolken. Haar meewarige blik, haar schuifelende en lichtjes gehaaste tred... Door de ontwapenende details word je instant verliefd op deze vrouw.” – De Standaard

“Geniaal, zoveel woordeloze rebellie.” – Het Nieuwsblad

“ (…) speels, aimabel, bijwijlen vertederend.” – De Theaterkrant

"Rita est une belle surprise, Randi De Vlieghe et Jef Van gestel livrant un étonnant spectacle, grave et léger, cru et sensible triste et drôle, subtilement décalé." – Karine Sitarz, d’LAND, Luxemburg 

 

 Nagesprek met de acteurs 

Meteen na afloop van de voorstelling vindt er een nagesprek plaats met Randi De Vlieghe en Jef Van Gestel. De leerlingen krijgen de ruimte om vragen te stellen die de voorstelling bij hen heeft opgeroepen. Bovendien wordt hen wat meer info gegeven over het ontstaan van deze voorstelling.  Door het nagesprek krijgen ze bovendien een betere kijk op de persoon achter de acteurs.

De vaste voorstelling vindt plaats op di. 17 november 2020 om 13.30u, de optievoorstelling om 10.30u.


 Theatersessie bij de voorstelling 'Rita' 


Enthousiast
Ze houdt zich niet graag aan de regels
Doet haar eigen zin
Heeft veel fantasie

Dit zou de omschrijving kunnen zijn van een kind, iemand jong, die haar hart volgt, die leeft voor haar dromen en gelooft in zichzelf.
In deze theaterworkshop gaan we op zoek naar de raakvlakken tussen oude mensen en jongeren. We onderzoeken hoe Rita ook een beetje in jou leeft.
Welke schone avonturen en verre reizen beleven jullie oma’s en opa’s elke dag in hun hoofd nu hun wereld heel erg klein is geworden?
We onderzoeken hoe je kan reizen naar de grote wereld door de herinneringen in je hoofd. 

Els Bruynseels studeerde af aan de Toneelacademie van Maastricht als theatermaker & docent en werkt momenteel aan de Academie voor Woord & Muziek te Sint-Agatha-Berchem.
Els geeft workshops in het kader van De Brede School en in partnership met Vaartkapoen, CC Dilbeek, CC Asse en Cc Strombeek. Verder is zij ook verbonden aan Theater Tartaar & Wisper.

Deze sessie (per klasgroep) duurt 2 aaneensluitende lesuren en vindt enkele dagen aansluitend op de voorstelling en op school plaats. 


Gerelateerde events

Jihad van Liefde

Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Project 3e graad
Een ontroerend en aangrijpend theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri, aangevuld met een voorbereidende theatersessie op maat, op school.

Hors Normes

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Film 2e en 3e graad
Bruno en Malik leiden jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van kinderen met autisme. Een buitengewone combinatie. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.