Klassiek Podium Seizoen 2016-2017

Een multimediale voorstelling met zang, strijkorkest, dans, orgel, piano, percussie en video o.l.v. Stijn Kolacny

Wie twee seizoenen geleden de multimediale voorstelling Stadsschilderingen meemaakte herinnert ze zich vast nog. Meer dan 100 volwassenen en kinderen uit de hele regio brachten een schitterende voorstelling met zang, woord en beeld in het prachtige decor van de abdijkerk van Grimbergen.

Op 4 en 5 mei komt er een vervolg met de voorstelling RANDSCHILDERINGEN. Opnieuw zullen koren, zangers en musici uit de regio het beste van zichzelf geven. Orgel en dans zorgen voor een nieuw accent. Opnieuw leidt Stijn Kolacny (SCALA) alles in goede banen. U bent er toch ook opnieuw bij!

Org. Cc Strombeek i.s.m. de Cultuur- en Gemeenschapscentra Regio Noordrand, koren Andante & Omnia Cantica, jeugdkoor Cantamico & Kinderkoor Muldermuze en koorzangers uit de regio, Academie voor Muziek, Woord en Dans Grimbergen en Vilvoorde, Dansgroep Neoluna. Met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant. Met dank aan Bl!ndman.


Randschilderingen neemt deel aan de Week van de Amateurkunsten! WAK is een kunstweek voor en door iedereen die gepassioneerd is door kunst in de vrije tijd. Ze loopt van 28 april t.e.m. 7 mei 2017 en zet overal in Vlaanderen en Brussel de pracht van amateurkunst in de kijker. Dit jaar geven amateurkunstenaars het beste van zichzelf rond het thema “The Making of”.


(Uit interview ‘Randschilderingen’ met Stijn Kolacny door Viviane Redant)

Bereid je voor op een emotionele avond met oneindige variaties op klankkleuren, articulaties en fraseringen. Het concert ‘Randschilderingen’ opent voorzeker deuren naar verwondering en zal weer vonken geven!  
Kolacny inspireert mensen door zijn passionele inzet voor muziek.

VR: Wat mij frappeerde: alle componisten zijn nog in leven. Henryck Górecki en Arvo Pärt hebben al een eerbiedwaardige leeftijd bereikt, maar de rest is vrij jong tot heel jong te noemen. Het programma is eigenlijk een frisse duik in het rijke repertoire van de 20-eeuwse muziek.
SK: Ja, overduidelijk, maar ook muziek uit de 21ste eeuw. Jonge gasten met een diverse achtergrond zoals Nils Frahm en Olafur Arnalds. Dat zijn mannen die klassieke muziek vertalen naar de 21ste eeuw. We leven in het hier en nu. Dat is muziek die mij aanspreekt.

VR: Heel wat componisten uit het hoge Noorden komen aan bod. Heb je daar een speciale affiniteit mee door je antecedenten en naam?
SK: Sowieso, die muziek spreekt mij enorm aan. In het niet klassieke genre Björk bijvoorbeeld. Arvo Pärt, daar kan ik altijd naar luisteren. Ik houd niet alleen van de muziek van ginder maar ook van de literatuur, tv-series en ga er ook graag op vakantie. We hebben met Scala opgetreden in Denemarken en Zweden.  Ik heb met die streken een enorme affiniteit. Onlangs nog was ik in Oslo en dan heb ik zoiets van: hier zou ik kunnen wonen. Ik voel me daar fel op mijn gemak.

VR: Met publiek in de basiliek zal het nog anders klinken!  
SK: Inderdaad, maar dat moet je van het begin incalculeren. Het element dans,  hedendaagse dans, komt er nu ook bij. Luc Morren heeft de choreografie gemaakt met twee verschillende dansgroepen uit de regio (Neoluna en Academie van Grimbergen). Video wordt als  deelelement ook deze keer ingeschakeld. Vooral beelden uit IJsland zullen geprojecteerd worden. Dax Geyskens, die vorige keer ook beeldmateriaal leverde, heeft zelf rondgereisd in IJsland en zal videocontent bewerken op een heel breed scherm dat we hoog gaan ophangen. Goed zichtbaar voor iedereen. Beelden van IJsland, dimensies van stilte, weidse ongerepte landschappen, heel panoramisch.

VR: Je bent professioneel bezig met Scala, daarnaast houd je ervan -om bij wijze van spreken- ‘in het veld’ te werken met muziekmakers in alle vormen en maten?
SK: Dat is niet nieuw. Ik heb naast Scala ook heel wat andere dingen gedaan: als violist in een orkest gespeeld en een jaar lang met een koor enkel renaissance composities ingestudeerd. Ik heb workshops geleid met diverse amateurkoren. Ook heel veel met kinderkoren gewerkt. Nu nog, we hebben heel wat voorbereidende kinderkoren voor Scala, waar ik heel intensief mee bezig ben samen met mijn vriendin en zus. Scala heeft nu de laatste jaren een enorme vlucht genomen. In die zin dat we soms op onze adem trappen om het tempo bij te kunnen houden. Maar een project zoals dit vind ik uitdagend en verrijkend.

VR: Mag ik het zo samenvatten: ‘Randschilderingen’ is een creatieve associatie, een samenspel van koorwerken, dans, solisten, multimedia en instrumentale gedeeltes.
SK: Je, het is een subtiel samengaan én een feest voor het oor. 


 


 


 


 

 

Gerelateerde events

Ton Koopman

Orgelconcert

| Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Seizoen 2016-2017
De Nederlander Ton Koopman is dirigent, klavecinist en organist met wereldklasse. In 2017 sluit deze meesterlijke muzikant de reeks klassieke concerten af met een orgelrecital op beide orgels van de abdijkerk van Grimbergen.
Tickets

Geïnspireerd door de romantiek

Zerkalo Strijkkwartet

| Oyenbrugmolen
Klassiek Podium Seizoen 2017-2018
Dit jonge strijkkwartet behaalde in oktober 2013 de tweede prijs op de Europese muziekwedstrijd 'Città di Moncalieri' in Turijn (Italie) en is laureaat van de Supernova wedstrijd 2014 in België. Deze vier jonge musici komen naar Grimbergen met een op en top romantisch programma.

The Final Chapter

Flanders Recorder Quartet

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Seizoen 2017-2018
Met het concertprogramma ‘Final Chapter’ levert het Flanders Recorder Quartet na 30 jaar haar visitekaartje voor een laatste maal af; een pleidooi voor de blokfluit in al zijn facetten.