Klassiek Podium Seizoen 2016-2017

Het Hooglied in westerse en oriëntaalse tradities
The Allegory of Desire - the Song of Songs in Western and Oriental traditions

“Het excellente Vocalconsort Berlin behoort tot de wereldtop en liet dat ook horen. Zefiro Torna bewees al eerder dat het zich in verschillende muzikale werelden thuis voelt en ook de Tunesische zangeres en danseres Ghalia Benali weet als geen ander verbindingen tussen culturen tot stand te brengen.” (De Standaard, 7 oktober 2013)

De Hebreeuwse Bijbel bevat een bijzonder raadselachtig boekje, bekend als het Lied van Salomon, Canticum Canticorum of het Hooglied. Het boek leest als een verzameling van gedichten op het thema van de menselijke liefde met als protagonisten een mannelijke en een vrouwelijke minnaar. De poëzie is beeldend, vaak ronduit erotisch en suggestief. Het Hooglied speelt zich af in een gesublimeerde wereld en wordt beschouwd als een allegorie voor Gods liefde en als een drijfveer voor de mystiek. Het vormt al eeuwenlang een inspiratiebron voor talloze oosterse en westerse kunstenaars en geleerden.

Zefiro Torna creëert samen met Vocalconsort Berlin en de Tunesische zangeres en kunstenares Ghalia Benali een bijzonder programma. Eenstemmige madrigalen met instrumentale begeleiding, zangduetten en - trio’s, een vrouwenkoor en meerstemmige muziek wisselen af met traditionele en moderne Arabische liederen.  U hoort muziek van von Bingen, de Machaut, Dunstable, Agricola, Lassus, Grandi, Sances, Monteverdi, Schütz, Buxtehude en J.Ch. Bach. De Arabische liederen zijn gebaseerd op teksten van ‘soefi’dichters als Råbi‘a al-‘Adawiyya al-Qaysiyya en van een nieuwe generatie dichters zoals de Egyptenaar Abdallah Ghoneem.

Het maakt DE ALLEGORIE VAN HET VERLANGEN tot een opwindende en inspirerende dialoog tussen sacraliteit en humaniteit, tussen culturen en geschiedenis.

met: Cécile Kempenaers en Griet De Geyter (sopraan), Jowan Merckx (fluiten, percussie), Romina Lischka (viola da gamba, Indische zang), Jurgen De bruyn (luit, theorbe), Ghalia Benali (Arabische zang, composities), Vocalconsort Berlin | Jurgen De bruyn (muzikale leiding) | Folkert Uhde (dramaturgie) | Jörg Bittner (scenografie, lichtregie)

Gerelateerde events

Geïnspireerd door de romantiek

Zerkalo Strijkkwartet

| Oyenbrugmolen
Klassiek Podium Seizoen 2017-2018
Dit jonge strijkkwartet behaalde in oktober 2013 de tweede prijs op de Europese muziekwedstrijd 'Città di Moncalieri' in Turijn (Italie) en is laureaat van de Supernova wedstrijd 2014 in België. Deze vier jonge musici komen naar Grimbergen met een op en top romantisch programma.
Tickets

The Final Chapter

Flanders Recorder Quartet

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Seizoen 2017-2018
Met het concertprogramma ‘Final Chapter’ levert het Flanders Recorder Quartet na 30 jaar haar visitekaartje voor een laatste maal af; een pleidooi voor de blokfluit in al zijn facetten.
Tickets

Voorbij de Bolero | Maurice Ravel

Lezing door Klaas Coulembier

| Hemmerechtszaal Cc Strombeek
Volwassenen Educatie Klassiek Seizoen 2017-2018 Lezing
Tám, tatatatám, tatatatám tam, tám, tatatatám, tatata tatatatatata Tám, tatata… Juist, de Bolero; hét visitekaartje van Maurice Ravel. Maar eigenlijk was de bolero meer een grap dan een echte compositie. De muzikale horizon van Ravel reikt oneindig veel verder dan dit curiosum.
Tickets