Op de komende editie van de Biënnale van Venetië krijgt Jimmie Durham de Gouden Leeuw. Dat is een prijs voor zijn hele oeuvre.

De Amerikaanse kunstenaar Jimmie Durham (1940) is tegelijk een activist, poëet en beeldenmaker wiens werk is doordrongen van fundamenteel cultuurkritische bedenkingen uitgaande van zijn Amerikaans-Indiaanse roots. Zijn verhuis in 1994 naar Europa maakt van zijn veelgelaagd oeuvre een globale bespiegeling over afkomst, identiteit, culturele verschillen en dito conflicten gezien en bezien vanuit een “reëel” economisch standpunt. Hij vermengt in zijn artistieke productie het rituele met activisme en weet via vinnige tekstproductie de vinger te leggen op de werkelijke drijfveren van “onze” existentie die al naargelang de plaats in de wereld opmerkelijke “verschillen “ oplevert.

Wij hadden de eer met Jimmie Durham samen te werken voor verschillende tentoonstellingen in Cc Strombeek (de laatste keer in 2015) en wensen hem van harte te feliciteren met deze bekroning van zijn levenswerk.