Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs

 3e graad 

 Theater / Project 

Kostprijs: € 10 per leerling voor het totale project


 Voorstelling 

Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe maakten een theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri (opgetekend door David Van Reybrouck). 

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt dan als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in 'De Afspraak' en in 'De Wereld Draait Door', met meer dan 200.000 views op YouTube. De lezers van ‘Een Jihad van Liefde’ raakten nog meer ontroerd. 

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven, dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

‘Een Jihad van Liefde’ (een uitgave van De Bezige Bij) verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans.

Spel en tekstbewerking: Rashif El Kaoui, Amara Reta | Regie en tekstbewerking: Hans Van Cauwenberghe | Decor: Saskia Louwaard en Marrigje Poelstra | Kostuum: Maartje van Bourgognie | Productie: Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma | Met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap


Thema’s: 
Identiteit, godsdienst, racisme, terrorisme, verlies, radicalisering, verdriet, liefde en vriendschap, opvoeding, waarden en normen 
 


Reacties in de pers:

"De theaterversie van ‘Jihad van Liefde’ is sober maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt." - De Standaard, Filip Tielens.

"Een Jihad van Liefde voegt iets aan het boek toe, omdat het geen betoog is, maar een kwetsbaar portret van twee mensen die elkaar heel graag zien. Een kleinood om te koesteren." - Het Nieuwsblad

"Ook de jihadist van de liefde, de man vol mededogen, ontsnapt niet aan de dagelijkse miserie en de eenzaamheid, zien we hier. Het is in die waardevolle, ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt." - De Standaard, Filip Tielens


 Nagesprek met de acteurs 

Na deze voorstelling ‘Een Jihad van Liefde’ gaan de acteurs altijd in gesprek met het publiek. Zeker bij schoolvoorstellingen is dit een interessante toevoeging aan een voorstelling die ongetwijfeld enkele vragen oproept bij de aanwezige leerlingen. Vanwaar ontstond de voorstelling, hoe verliep het maakproces en welke lessen willen zij meegeven aan het publiek. De leerlingen kunnen ook inhoudelijke of praktische vragen stellen om zo meer inzicht te krijgen in de voorstelling.


De vaste voorstelling vindt plaats op di. 27 oktober om 13.30u, de optievoorstelling op wo. 28 oktober om 10u.


 Voorbereidende theatersessie 

Molenbeek:
Marokkaan
Metro

Welk beeld zie je dan voor je?
Stap in het beeld en wat voel je?

Maelbeek
22 maart 2016

In de middelste wagon zit Loubna Lafquiri
Moeder, echtgenote, vriendin

Stap in het beeld, wat voel je nu?

In deze workshop, die we plannen vóór de voorstelling, gaan we op zoek naar de nuancering. We ontmantelen het stigma rond Molenbeek, radicalisering en generalisering. We gaan op theatraal onderzoek naar het verhaal achter een aantal getroffenen.

Els Bruynseels studeerde af aan de Toneelacademie van Maastricht als theatermaker & docent en werkt momenteel aan de Academie voor Woord & Muziek te Sint-Agatha-Berchem.
Els geeft workshops in het kader van De Brede School en in partnership met Vaartkapoen, CC Dilbeek, CC Asse en Cc Strombeek. Verder is zij ook verbonden aan Theater Tartaar & Wisper.

Deze sessie duurt 2 aaneensluitende lesuren en vindt enkele dagen voorafgaand aan de voorstelling en op school plaats. De data worden in overleg met de school bepaald (de precieze data kunnen desgewenst reeds in september afgesproken worden). 

 

Gerelateerde events

Rita

Bronks en Tuning People

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Project 1e graad
Rita is een bejaarde Alice in Wonderland. Ze zoekt de dunne grens op tussen dans, spel en performance. Een ontwapende maar ook hilarische voorstelling die tegelijkertijd tot nadenken aanzet.

Hors Normes

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Film 2e en 3e graad
Bruno en Malik leiden jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van kinderen met autisme. Een buitengewone combinatie. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.