Klassiek Podium Seizoen 2017-2018

!! Het Collectief is genomineerd voor De Klara's muziekprijzen 2017 in de categorie 'Ensemble van het jaar'.  

Programma:

Gustav Mahler - Pianokwartet in a
Arnold Schönberg - Verklärte Nacht (arr. E. Steuermann)
Erich Korngold - Suite opus 23

Met dit concert maken we de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw en ook muzikaal evolueren we van een vroege naar late romantische schrijfstijl. Mahler schreef zijn ééndelige en melodieuze 'Pianokwartet' op amper 16 jarige leeftijd. Het 'symfonische gedicht' 'Verklärte Nacht' schreef Schönberg vóór zijn dodecafonische periode en zijn bewondering voor de muziek van Brahms en Wagner is niet ver weg. De Suite van Erich Korngold is van 1930 en geschreven in een laat-romantische stijl. Kort daarna vluchtte hij naar Amerika en werd daar vooral bekend als componist van filmmuziek. 

Het gedicht ‘Verklärte Nacht van Richard Dehmel is een poëtische weergave van een dialoog waarin een vrouw haar geliefde bekent een kind te verwachten van een andere man. Tijdens het fin-de-siècle in Wenen waren zulke thema’s die zinspeelden op Freuds ‘eros en thanatos’-theorie bijzonder modieus. Het Collectief brengt dit ‘symfonisch gedicht’ van Schönberg, dat origineel voor strijksextet werd gecomponeerd, in een kleurrijke versie voor pianotrio van diens student Eduard Steuermann.

Paul Wittgenstein (1887-1961), broer van de beroemde filosoof Ludwig Wittgenstein, was een eerder onopvallend pianist totdat hij in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm verloor. Die vloek bleek een zegen: als eenarmige pianist trok hij volle zalen. Vooraanstaande componisten zoals Ravel, Scriabin en Prokofiev schreven speciaal voor hem originele werken voor de linkerhand. Ook Erich Korngold, een Oostenrijker die grote faam verwierf in Hollywood, schreef een prachtige Suite voor deze excentrieke pianist.

Met: Thomas Dieltjens (piano), Wibert Aerts (viool), Vincent Hepp (viool & altviool) en Martijn Vink (cello)

Gerelateerde events

20th Century Sax

CeDeL Saxofoonkwartet

| Oyenbrugmolen
Klassiek Podium Podium 2018-2019
Van de lichtvoetige ragtime dansen we ons een weg naar de zwoele tango. Van ons pittoreske Belgisch landschap reizen we naar de grootse Verenigde Staten van Amerika. Sta versteld van de veelzijdigheid van de saxofoon en laat je meeslepen in 20th Century Sax.
laatste plaatsen