Podium 2019-2020 Podium Dans

Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen christopher columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de transatlantische slavenhandel van Afrikaanse personen vanuit de driehoekshandel. Meer dan 500 jaar werd dit europees opgelegde Amerika uitgedaagd. Te midden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, Vodou-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Deze dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtaanse Revolutie in 1791. Tot op vandaag is deze Revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

christopher colombus, europees en transatlantisch zijn opzettelijk met een kleine letter geschreven.

Cecilia Lisa Eliceche (Wallmapu/Argentina, 1986) is een danser, choreograaf en dansvertegenwoordiger ingebed in meer dan 500 jaren kolonialisme en de daarbijbehorende wonden. Ze is gefascineerd door het eindeloze potentieel van het lichaam en beweging. Dans is voor haar een plek om te experimenteren. 

Leandro Nerefuh (M'Boygi, Brazilië,1975) is een kunstenaar die zich in de traditie van de Braziliaanse erfenis van het tabaréu constructivisme. Hij gebruikt daarvoor de methode van een formele vertaling van historisch materiaal naar performances, lezingen, publicaties, tentoonstellingen en agitprop-experimenten, zich bewegend tussen het academische discours en de artistieke creatie. Daarnaast is hij mede-oprichter van PPUB – Partido pela Utopia Brasileira -, een politieke partij actie in Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Dans, het oproepen en choreografie: Cecilia Lisa Eliceche
Milieuprogramma en secretariaat: Leandro Nerefuh
Bewegingstraining en advies: voor Yanvalou: Dieufel Lamisere en Estelle Foli Adjo / voor Oxumare en Ewa: Dona Cici en Luciana de Ewa
Muziek: Clarins da Bahia in samenwerking met Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh 
Introductie tot de Haïtiaanse drums: James Savoy
Tekstcorrectie en advies: Jean-Daniel Lafontant
Kostuums en attributen: Leandro Nerefuh, Dubr us Lh risson, Camila Rossi Kennerley 
Productie: wpZimmer with Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh
Coproductie: C-TAKT (Neerpelt), Kc Vooruit (Gent), Kc Stuk, De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Workspacebrussels (Brussel).
Artist in residence in Haiti Dansco
Residenties in Salvador (Brazilië): Teatro Castro Alves, Teatro Vila Velha 
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap
Alle afbeeldingen zijn onder licentie van Libidiunga Commons 

-----

Gerelateerde events

Hybris

Het nieuwstedelijk / Christophe Aussems

| Westrand Dilbeek
Podium 2019-2020 Podium Theater
Na 'Vuur', maakt Christophe Aussems een nieuwe voorstelling op basis van interviews. Hij sprak chirurgen en patiënten over wat er met hen gebeurt als het fout loopt
Tickets