Podium 2018-2019 Podium Theater
Bagaar is gebaseerd op de film Coup de Torchon (1981) van Bertrand Tavernier. Daarin wordt het verhaal verteld van een ontwrichte gemeenschap van witte kolonialisten in een Afrikaans land net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
In deze bewerking is het verhaal gesitueerd in een niet zo verre toekomst op een eiland waar ‘vluchters’ samengebracht worden totdat een beslissing is genomen of ze naar het continent mogen of niet. Maar het continent houdt al jaren de grenzen stevig dicht. Hulpverleners en militairen zijn aan zichzelf overgelaten om de boel draaiende te houden. De samenleving zakt weg in morele lamlendigheid.  
 
De chef van het eiland, Lucien Cordier, is een zwakkeling, de risee van de stad die de corruptie van zijn omgeving door de vingers ziet. Totdat er iets in hem kantelt en hij zich zonder enige scrupule begint te ontdoen van iedereen die hem voor de voeten loopt. 
 
De voorstelling is een confrontatie tussen scenografische precisie en baldadige, rauwe speelsheid, tussen literaire ernst en schijnbare lichtvoetigheid, tussen een doordachte vormgeving en een anarchistische aanpak. 
 
Bevolkt met groteske personages in extreme situaties en vol scherpe dialogen balanceert het universum van Bagaar op de rand van de afgrond. Bijtende maatschappijkritiek vermengt zich met zwarte humor. Een ongemakkelijke fabel over het morele bankroet van een samenleving die heel erg veel op de onze lijkt. 
 
Een audio-inleiding voor blinden en slechtzienden door Hanne Roofthooft kan u hier beluisteren.
 
naar COUP DE TORCHON VAN BERTRAND TAVERNIER, JEAN AURENCHE
regie GUY CASSIERS
coregie PIETER GENARD
dramaturgie ERWIN JANS
bewerking COLLECTIEF 
met KATELIJNE DAMEN, KOEN DE GRAEVE, MARIANNE LOOTS, GÜNTHER LESAGE, RYSZARD TURBIASZ, JORIS VAN DEN BRANDE, CHARLOTTE VANDERMEERSCH
scenografie TIM VAN STEENBERGEN
kostuum KAREN DE WOLF
lichtontwerp FABIANA PICCIOLI
coproductie TONEELHUIS, ARSENAAL/LAZARUS
met de steun van CASA KAFKA PICTURES - CASA KAFKA PICTURES TAX SHELTER EMPOWERED BY BELFIUS, TAX SHELTER MAATREGEL V/D BELGISCHE FEDERALE OVERHEID

Gerelateerde events

Ocean Wells

Zomers Pop-Upterras

| Cc Strombeek
Podium 2018-2019 Podium Muziek Pop-upterras
Ocean Wells is een indie-rockband met Vlaams-Brabantse roots. Vette drums, een grommende bas, stevige gitaren en een vleugje synthesizer dragen catchy melodieën die in ieders hoofd blijven plakken