Podium 2020-2021 Podium Klassiek


Programma:

Maurice Ravel - Chansons Madécasses
Kaija Saariaho - Cendres
Henri Dutilleux - Sonatine
Kaija Saariaho - Die Aussicht
Claude Debussy - Le Balcon uit ‘Cinq poèmes de Baudelaire’
Kaija Saariaho - Oi kuu
Philippe Gaubert - Trois Aquarelles

Dit programma linkt de traditionele Franse muziek met de betoverende klankwereld van de Finse componiste Kaija Saariaho.  

De experimenten met klank en kleur, die we zo sterk waarderen bij Debussy en Ravel, inspireerden niet enkel andere Franse componisten, zoals Gaubert en Dutilleux. Ze luidden ook een geheel nieuwe trend in in de muziek van de laat-twintigste eeuw. Het zogenoemde ‘spectralisme’, waarin de eigenschappen van één enkele klank tot in het kleinste detail worden geëxploreerd, werd de favoriete taal van Saariaho. 

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken, bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano. In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend.


Met: Thomas Dieltjens piano | Martijn Vink cello | Toon Fret fluit | Katrien Baerts sopraan

Gerelateerde events

Trio Aries

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Podium 2020-2021 Podium Klassiek
Een 100% Weens programma! 3 componisten, 1 stad, 3 verschillende stijlen! Het Trio Aries won in februari 2020 de kamermuziekwedstrijd ‘Supernova’ en won daarbij ook de special cd-opname prijs.
Tickets