Podium 2019-2020 Podium Dans

Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen christopher columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de transatlantische slavenhandel van Afrikaanse personen vanuit de driehoekshandel. Meer dan 500 jaar werd dit europees opgelegde Amerika uitgedaagd. Te midden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, Vodou-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Deze dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtaanse Revolutie in 1791. Tot op vandaag is deze Revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

christopher colombus, europees en transatlantisch zijn opzettelijk met een kleine letter geschreven.

Cecilia Lisa Eliceche (Wallmapu/Argentina, 1986) is een danser, choreograaf en dansvertegenwoordiger ingebed in meer dan 500 jaren kolonialisme en de daarbijbehorende wonden. Ze is gefascineerd door het eindeloze potentieel van het lichaam en beweging. Dans is voor haar een plek om te experimenteren. 

Leandro Nerefuh (M'Boygi, Brazilië,1975) is een kunstenaar die zich in de traditie van de Braziliaanse erfenis van het tabaréu constructivisme. Hij gebruikt daarvoor de methode van een formele vertaling van historisch materiaal naar performances, lezingen, publicaties, tentoonstellingen en agitprop-experimenten, zich bewegend tussen het academische discours en de artistieke creatie. Daarnaast is hij mede-oprichter van PPUB – Partido pela Utopia Brasileira -, een politieke partij actie in Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Dans, het oproepen en choreografie: Cecilia Lisa Eliceche
Milieuprogramma en secretariaat: Leandro Nerefuh
Bewegingstraining en advies: voor Yanvalou: Dieufel Lamisere en Estelle Foli Adjo / voor Oxumare en Ewa: Dona Cici en Luciana de Ewa
Muziek: Clarins da Bahia in samenwerking met Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh 
Introductie tot de Haïtiaanse drums: James Savoy
Tekstcorrectie en advies: Jean-Daniel Lafontant
Kostuums en attributen: Leandro Nerefuh, Dubr us Lh risson, Camila Rossi Kennerley 
Productie: wpZimmer with Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh
Coproductie: C-TAKT (Neerpelt), Kc Vooruit (Gent), Kc Stuk, De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Workspacebrussels (Brussel).
Artist in residence in Haiti Dansco
Residenties in Salvador (Brazilië): Teatro Castro Alves, Teatro Vila Velha 
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap
Alle afbeeldingen zijn onder licentie van Libidiunga Commons 

-----

Gerelateerde events

Stelling

Comp.Marius

| Prinsenbosstadion
Podium 2019-2020 Podium Theater puBLIK
Klim op een steigerconstructie en beluister via een veiligheidshelm met ingebouwde hoofdtelefoon ‘Een man verliet een keer zijn huis’, een luisterspel van 15 minuten, op basis van teksten van de Russische dissidente schrijver Daniil Charms. Met de stemmen van Kris Van Trier en Kurt Van Eeghem.

Murmur (4+)

Grensgeval i.s.m. Aifoon

| Schouwburg Cc Strombeek
Podium 2019-2020 Podium puBLIK Familie
Circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt voor iedereen vanaf 4. Met ruisende rugzakken, een landschap van speakers en een acrobatische componist. die zwiept, smijt en slingert met speakers waaruit natuurgeluiden klinken. Plots beginnen de rugzakken van het publiek te zoemen...

Delivery Theatre

Toneelhuis / Mokhallad Rasem

| op locatie
Podium 2019-2020 Podium Theater puBLIK
Mokhallad Rasem trekt op bestelling met zijn brommer de buurt in om met zijn uitklapbare theatertje verhalen te vertellen in uw huiskamer. Bel naar het nummer van Delivery Theatre, bestel één van de performances op het menu en daar komt Rasem al aangereden...
Tickets