Podium 2019-2020 Podium Dans


Ayiti, eiland van de bergen waar de Tainos, Arawaks en vele andere indianenstammen vredig samenleefden toen christopher columbus* in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van genocide, brutaal extractivisme en de transatlantische* slavenhandel. Dit europees* gedefinieerde “Amerika” hield meer dan 500 jaar stand. Een van de vele aanhoudende opstanden hiertegen was een congres, voodoo-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Zij ontketende uiteindelijk in 1971 de triomfantelijke Haïtiaanse revolutie, die tot op vandaag afwezig is in de politieke verbeelding van zij die strijden voor een planeet waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh maken een werk ter ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt.

christopher colombus, europees en transatlantisch zijn opzettelijk met een kleine letter geschreven.

Als danser en choreograaf is Cecilia Lisa Eliceche (1986, Argentinië) gepassioneerd door het eindeloze potentieel van het lichaam en van beweging. Zeer bewust kiest ze voor een politieke betekenis in haar werk maar tegelijkertijd tracht ze ruimte te laten voor een vrije interpretatie. Cecilia studeerde in 2010 af aan P.A.R.T.S. en behaalde in 2017 een Master of Choreography aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Leandro Nerefuh (Bertioga, Brazilië 1975) is een kunstenaar die werkt met formele vertalingen van historische verhalen, met een speciale interesse in Latijns-Amerika. Hij is de oprichter van PPUB, een politieke partij actief in Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Dans, het oproepen en choreografie: Cecilia Lisa Eliceche
Milieuprogramma en secretariaat: Leandro Nerefuh
Bewegingstraining en advies: voor Yanvalou: Dieufel Lamisere en Estelle Foli Adjo / voor Oxumare en Ewa: Dona Cici en Luciana de Ewa
Muziek: Clarins da Bahia in samenwerking met Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh 
Introductie tot de Haïtiaanse drums: James Savoy
Tekstcorrectie en advies: Jean-Daniel Lafontant
Kostuums en attributen: Leandro Nerefuh, Dubr us Lh risson, Camila Rossi Kennerley 
Productie: wpZimmer with Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh
Coproductie: C-TAKT (Neerpelt), Kc Vooruit (Gent), Kc Stuk, De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Workspacebrussels (Brussel).
Artist in residence in Haiti Dansco
Residenties in Salvador (Brazilië): Teatro Castro Alves, Teatro Vila Velha 
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap
Alle afbeeldingen zijn onder licentie van Libidiunga Commons 

-----

Gerelateerde events

Cosy Brass Quartet

Moon River & Puppet Walz

| Oyenbrugmolen
Podium 2019-2020 Podium Klassiek
2019 wordt een feestelijk jaar voor de Oyenbrugmolen en zijn omgeving. Hierbij verbindt het water van de Maalbeek heden, verleden en toekomst. Het Cosy Brass Quartet zet de elementen water en feest alvast om in bruisende muziek!
Tickets

Zomerafsluiter: Iedereen held(in)! (3+)

i.s.m. Gemeentebestuur Grimbergen, OCMW Grimbergen

| Vandernootpark
zomervakantie Educatie 2019-2020 Podium 2019-2020 Podium Familie Kinderen
Altijd al gedroomd van ‘held(in) voor één dag’? Vandaag zorgen wij ervoor dat je kan glimmen van trots! Via tal van activiteiten beleef je een namiddag vol ‘divaplezier en heldengeweld’ samen met (o)ma of (o)pa. Spelen, zich amuseren en vooral buiten zijn staan op het zomers menu!