Theater Podium Seizoen 2016-2017

Het begint bij het verhaal van een jonge kerel. Het is 1980. Hij kaapt een lijnbus en eist radiozendtijd. Naïef idealisme in een tijdperk dat wordt getekend door economische crisis, bijzondere wetten en indexsprongen. Dreiging uit het oosten en protest, gewapende actie en geweld.

Dertig jaar later.  Drie resterende leden van een extreem-linkse terreurgroep leven nog steeds ondergedoken en kunnen geen kant meer op.  Een geëngageerde prof zoekt contact met hen en sleurt een jonge activist mee.

Groupe Diane is het verhaal van idealen en desillusies, van verzet, directe actie en geweld, van een wereld die in cirkeltjes draait, van de roep naar verandering en een ontluisterende conclusie.

Na de eerste samenwerkingen in Angst en Hoop, werken Christophe Aussems en Stijn Devillé volop samen in deze voorstelling over activisme.

 

regie: Christophe Aussems
tekst: Stijn Devillé
spel: Suzanne Grotenhuis, Sara Vertongen, Jonas Van Thielen, Michaël Pas, Pieter-Jan De Wyngaert, Matthias Van Den Brul
muziek: Bert Hornikx, Gerrit Valckenaers
research & interviews: Christophe Aussems & Stijn Devillé
dramaturgie: Els Theunis
kostuum: Jorine van Beek

Foto's: Jimmy Kets

Bekijk de reportage op ROB TV hier

Herbeluister het gesprek van Stijn Devillé met Chantal Pattyn in Pompidou hier (vanaf minuut 9)


Gesprekkenreeks Religie & Revolutie 

Zou jij het fijn vinden om na de voorstelling even na te praten met een kleine groep geïnteresseerden? Niet zomaar in het wilde weg, maar in het gezelschap van een actrice/filosofe Sarah Eisa.

Concreet

We nodigen een beperkte groep mensen van ons publiek uit (maximum 25 deelnemers per sessie) voor een gratis verdiepend gesprek dat aansluit bij een theatervoorstelling. In de reeks Religie & Revolutie hebben we vier voorstellingen geselecteerd die inhoudelijk met elkaar verwant zijn. We praten telkens maximum een uur na bij een drankje, op zoek naar wat voor ons de kernidee is van de voorstelling. Sarah Eisa begeleidt elk gesprek en we vragen aan spelers/dramaturgen van het stuk om op het eind van het gesprek te reflecteren over wat werd gezegd door het publiek. Uiteindelijk komen we zo tot vier kernvragen die we uitdiepen in een langer gesprek op een filosofische zondagse brunch die meer ruimte biedt om over de interessantste ideeën verder te denken.
Zolang er plaats is kan iedereen die de voorstelling zag gratis aansluiten bij het nagesprek, maar we geven voorrang aan de mensen die zich vooraf inschrijven, met voorkeur voor wie meerdere voorstellingen en nagesprekken volgt. De brunch is voorbehouden voor wie minstens twee gesprekken bijwoonde. Inschrijven voor de gesprekken kan door te mailen naar sophie.vanweert@ ccstrombeek.be

De voorstellingen

De voorstellingen worden afwisselend in Westrand en CC Strombeek gepresenteerd. Thema’s die aan bod komen zijn: “Kan een ideaal een revolutierechtvaardigen? Is onrecht een grond van terrorisme? Waar ligt onze persoonlijke verantwoordelijkheid? Is religie een bron van terrorisme? Zijn religie en terreur contradicties in termini? Vallen er in de geschiedenis patronen te ontdekken wanneer godsdienst en geweld aan elkaar gelinkt zijn?...”

26/01: Join the Revolution - Action Zoo Humain 
24/02: Groupe Diane - Het Nieuwstedelijk
29/04: Onschuld - De Roovers
04/05: Uw Rijk Kome - SKaGeN

Van de vijfde samenkomst maken we een filosofische brunch (voor 10 euro) op zondag 21 mei in Strombeek, van 10u30 tot 13u in De Rode Poort.

Bekijk de reportage op TV Limburg

Gerelateerde events

Vuur

het nieuwstedelijk

| Regina Caelilyceum
Theater Podium Seizoen 2016-2017
23 januari 1974. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat Berkenbos laten het leven in een brand. Het hele land wordt in diepe rouw gedompeld. De tijd lijkt de wonden amper te helen. Hoe geef je acuut verlies een plaats? Sereen en beklijvend muziektheater over een vreselijke ramp.
Tickets

De Mensheid

LOD/Josse De Pauw

| Schouwburg Cc Strombeek
Theater Podium Seizoen 2017-2018
Geen beest is zo belasterd als de mens. Zo begint Arnon Grunbergs 'De Mensheid zij geprezen', een verdedigingsrede en tegelijkertijd een loflied op het schepsel dat maar al te vaak door het slijk is gehaald. Maar is het wel een loflied? Josse De Pauw zet de auteur zelf in de beklaagdenbank.