Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs

 2e graad (en 3e graad) 

 Muziek / Lezing / Project 

Kostprijs: € 10 per leerling voor het totale project


 Voorstelling 

"In de muziekwereld leent, steelt en kopieert iedereen van elkaar. Al dan niet met toestemming. 'Grand Theft Audio 3.0.' is geen saaie geschiedenisles, er wordt heel veel muziek gedraaid en heel veel beeld getoond, op jongerenmaat."

Deze lezing is eigenlijk een drogreden van DJ Bobby Ewing om zijn favoriete muziekjes aan jonge mensen te kunnen laten horen. Het wordt geen geschiedenisles met chronologische tijdlijnen, maar een opeenvolging van voorbeelden en filmpjes met muziek van alle tijden.

Het doel is om jongeren te laten ontdekken dat de muziek die ze vandaag uit hun smartphones toveren een geschiedenis heeft.

Ewing vertrekt vanuit de rechtszaak 'Blurred Lines', waarin Pharrell Williams door de erfgenamen van Marvin Gaye werd aangeklaagd. De jeugd van tegenwoordig kent Pharrell, maar wie is Marvin Gaye? Bobby Ewing geeft muziek en uitleg. Ook een hoop klassieke drumsamples passeren de revue. Loops die iedereen kent en die tot vandaag op duizenden platen gebruikt worden. Maar niemand weet waar ze vandaan komen.

Aan het einde van het uur weet iedereen wie Marvin Gaye, Kraftwerk, Beastie Boys en James Brown zijn. Via een Spotify-lijstje kunnen ze achteraf alle nummers terug opzoeken.


Wie is DJ Bobby Ewing oftewel Jimmy De Wit?
DJ Bobby Ewing draait tafels bij Discobar Galaxie en onder eigen naam. Hij is auteur-componist en bedienaar van laptops en drummachines. Samen met Jan Delvaux maakt hij de Belpop Bonanza theatershows over de strafste merkwaardigheden uit de Belgische popmuziek. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft de man een meestergraad behaald. Bobby Ewing is een schuilnaam.


Van en met: Bobby Ewing (Jimmy De Wit).

Thema’s: Muziekgeschiedenis, bredere kijk op de muzieksector, verbanden tussen verleden en heden, kennis van drumbeats, samples en breaks, identiteit, vooroordelen. 

 

 Nagesprek met de muzikant / producer 

Meteen na afloop van de voorstelling vindt er een kort nagesprek plaats met Jimmy De Wit. De leerlingen krijgen de ruimte om vragen te stellen die de muzikale lezing bij hen heeft opgeroepen. 

De vaste voorstelling vindt plaats op di. 16 maart om 13.30u, de optievoorstelling om 10.30u.


 Aansluitende muzieksessie, ontwikkeld door Mooss vzw 

In de voorstelling 'Grand Theft Audio 3.0.' van DJ Bobby Ewing, zie je hoe vele muzikanten muziek of stukjes muziek van andere artiesten gebruiken. De opkomst en grote namen binnen het zogenaamde samplen komen in de voorstelling aan bod.

Nadat de leerlingen gezien en gehoord hebben hoe anderen het doen, is het nu aan henzelf. Ze gaan aan de slag met hun favoriete muziekstukjes en clashen ze samen. Ze schrijven er zelf een passende tekst bij, plagiëren schaamteloos de grote dichters van deze tijd of knippen en plakken met stukjes van politieke speeches.

Op het einde van de workshop kunnen de leerlingen luisteren naar de verschillende nummers die iedereen gemaakt heeft.

Deze sessie wordt gedoceerd door de kunsteducatieve organisatie MOOSS vzw, gespecialiseerd in omkadering van voorstellingen. 

Deze workshop duurt 2 aaneensluitende lesuren en vindt enkele dagen aansluitend op de voorstelling en op school (of desgewenst in Cc Strombeek) plaats. De data worden in overleg met de school bepaald (de precieze data kunnen desgewenst reeds in september afgesproken worden).

Gerelateerde events

Jihad van Liefde

Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Project 3e graad
Een ontroerend en aangrijpend theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri, aangevuld met een voorbereidende theatersessie op maat, op school.

Rita

Bronks en Tuning People

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Project 1e graad
Rita is een bejaarde Alice in Wonderland. Ze zoekt de dunne grens op tussen dans, spel en performance. Een ontwapende maar ook hilarische voorstelling die tegelijkertijd tot nadenken aanzet.