Ga verder naar de inhoud
White Balls Stedelijk web
Film Film op maandag / Documentaire

White Balls on Walls

Data

ma 27.03.23 | 20u30

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€7 Basisprijs
€6 Vriendenprijs

In de spraakmakende documentaire White Balls on Walls toont Sarah Vos de diversificatieslag die sinds vorig jaar in het van buiten én binnen spierwitte Stedelijk Museum wordt gevoerd.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil inclusiever en diverser worden, maar dat gaat niet zomaar. In White Balls on Walls toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaan, zowel op de werkvloer, als binnen de kunstcollectie.

De leus ‘Meet the icons of modern art’ moet van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam worden gekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regiseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vindt directeur Rein Wolfs. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan, blijkt wanneer regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand.

Het is dapper dat het Stedelijk een camera achter de schermen toeliet bij dit proces dat ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met bezoekers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemen?

De film is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Hij toont een nieuwe blik op de kunstgeschiedenis en is een tijdsdocument dat de worsteling die veel historische en culturele instituten momenteel doormaken prachtig weergeeft.

Regie: Sarah Vos | Nederland, 2022 | NL, EN, D gesproken | 1u30

White Balls STILL 05 scaled
White Balls STILL 07 scaled
White Balls Stedelijk

Ontdek meer

Human Forever
Film Film op maandag / Documentaire

Human Forever

ma 15.04.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
The Zone of Interest
Film Cinema S

The Zone of Interest

di 16.04.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Wonka
Film Cinema S / Familie / Matinee

Wonka

zo 21.04.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets