Ga verder naar de inhoud
Spencer hero
Film Cinema S

Spencer

Data

di 25.01.22 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€7 Basisprijs
€6 Vriendenprijs

Duur

1u57'

De eigenzinnige Chileense cineast Pablo Larraín duikt met 'Spencer' in het opgejaagde gemoed van ‘the people’s princess’, in het kerstweekend waarin Lady Diana besluit te scheiden van kroonprins Charles en dus het koninklijke leven achter zich te laten.

Sandringham, Kerstmis 1991. In het statige Britse landhuis is de eettafel klaargemaakt voor het feest met de koninklijke familie. Wanneer Diana, de prinses van Wales, op het domein arriveert, loopt ze er verslagen bij. Ze is op de hoogte van het overspel van haar prins Charles. Geruchten over affaires en een scheiding doen de ronde, maar alles wordt onder de mat geveegd voor de kerstfestiviteiten. Diana hoort het publieke spel van schone schijn en traditie mee te spelen, maar vanbinnen brokkelt haar façade af. Persoonlijk geniet ze meer van de tijd met haar zonen, William en Harry, en haar assistente Maggie, haar enige steun en toeverlaat.

Terwijl Diana de grenzen van het fatsoen begint op te zoeken, wordt haar doen en laten nauwlettend in de gaten gehouden door Major Gregory, het nieuwe hoofd van de hofhouding, die de taak heeft om de paparazzi op afstand te houden en de prinses strak aan de leiband te houden.

Net zoals in Jackie, een biopic over first lady Jackie Kennedy, toont de eigenzinnige Chileense cineast Pablo Larraín (El Club, Neruda) in Spencer een vrouwelijk icoon in de hoogste regionen van de macht. Naar goede gewoonte serveert hij geen conventionele Hollywoodbiopic of sentimentele verheerlijking van het Britse koningshuis. “Dit is het verhaal van een prinses die besluit geen koningin te worden, maar haar eigen identiteit op te bouwen. Het is een sprookje op zijn kop", legt Larraín uit.

Samen met de voor een Oscar genomineerde scenarist Steven Knight (Locke), weeft Larraín historische feiten, geruchten en fictie op ingenieuze wijze tot een complex portret van een moeder, echtgenote en vooral iconische vrouw over wie veel gezegd en geschreven, maar weinig geweten was. Larraín's duistere enscenering geeft de film een spookachtige glans. De score, door Radiohead-gitarist Jonny Greenwood, mengt op beklemmende wijze dissonante strijkers met pop en jazz.

Voormalig Twilight-idool Kristen Stewart is niets minder dan een revelatie. Ze slaagt erin het beeld van prinses Diana griezelig accuraat op te roepen, en tegelijk ook de kijker mee te trekken in het hoofd van een kwetsbare vrouw die probeert te ontsnappen uit de gevangenis van haar huwelijk.

Regie: Pablo Larraín / Componist: Jonny Greenwood /Cast: Kristen Stewart, Sean Harris, Sally Hawkins, Timothy Spall / Duitsland, Chili, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten / 2021 / Engels gesproken / Ondertiteling: NL, FR / duur: 1u57'

Spencer 1
Spencer 2

Pers

  • "Doorspekt met flarden van beeldschoon verbeelde fantasie, alles verterende metaforen en als portret van een vrouw die de controle verliest over haar identiteit en lichaam, laat ‘Spencer’ zich niet soepel in het genre van biografie plaatsen." ★★★★1/2 - Cinemagazine
  • "Een spookhuisthriller, metafilm en fictief royaltyportret ineen, met een indringende, neomodernistische score van Jonny Greenwood." ★★★★ - Focus Knack
  • "Een bedwelmend stukje belevingscinema, dat laveert tussen drama en psychologische horror." ★★★ - De Morgen
  • "Een beklemmend psycho­logisch portret." ★★★★ - De Standaard
  • "Dat Kristen Stewarts vertolking van Diana de tongen losmaakt en leidt tot Oscarrumoer is niet verrassend. (...) Het is met gemak haar meest geslaagde transformatie tot nu toe." ★★★ - Filmtotaal

Ontdek meer

The Hand of God
Film Cinema S

The Hand of God

di 1.02.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Bergman Island
Film Cinema S

Bergman Island

di 8.02.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Madres Paralelas
Film Cinema S

Madres Paralelas

vanaf do 10.02.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets