Ga verder naar de inhoud
ONE SECOND hero
Film Cinema S

One Second

Data

di 13.09.22 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€7 Basisprijs
€6 Vriendenprijs

Duur

1u44

Regisseur Zhang Yimou brengt een nostalgische ode aan de kracht van film als gedeelde ervaring, maar ook als medium voor propaganda.

China tijdens de Culturele Revolutie. Een gevangene ontsnapt uit een werkkamp in de hoop ergens het bioscoopjournaal te kunnen bekijken waar zijn 14-jarige dochter kort in voorkomt. Het is zijn enige kans om haar even terug te zien, want ze is ondertussen zelf een van de revolutionairen waardoor hij als veroordeelde haar onmogelijk kan opzoeken. De filmrol waarop de beelden staan is echter gestolen door een weesmeisje. Hij zet alles op alles om de filmrol te bemachtigen, terwijl in een afgelegen dorp iedereen vol ongeduld uitkijkt naar de filmavond, een klein lichtpuntje in de hachelijke tijden.

Sinds hij in 1988 in Berlijn de Gouden Beer won met zijn debuutfilm Red Sorghum is Zhang Yimou (Raise The Red Lantern, House of Flying Daggers, Shadow) uitgegroeid tot de belangrijkste hedendaagse Chinese regisseur die wereldwijd furore maakt. One Second is Zhangs meest persoonlijk film. Hij groeide zelf op als jongere tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976) en kon hierdoor pas laat aan zijn filmopleiding beginnen. De film is geen vlammend pamflet tegen de Culturele Revolutie, een periode die nog steeds erg gevoelig ligt in China, maar eerder een liefdesbrief aan cinema. One Second werd net voor de première op het Filmfestival van Berlijn in 2019 plots teruggetrokken, vermoedelijk door het Chinese regime. Het is onduidelijk of de film sindsdien aangepast is, maar het eindresultaat blijft een intens mooie, hartverwarmende en visueel prachtige ode aan de kracht van cinema.

Regie: Zhang Yimou | Cast: Yi Zhang, Haocun Liu, Wei Fan, e.a. | China, 2020 | Chinees gesproken, NL/FR ondertiteld | duur: 1u44

ONE SECOND o1
ONE SECOND o2

Pers

"Knap hoe Zhang Yimou met een zekere speelsheid subtiele kritiek op het regime weet te uiten" ★★★ - De Volkskrant

"Een bewijs van Zhangs visuele bravoure én zijn geloof in de kracht van cinema." ★★★★ - Filmtotaal

"One Second’ is gelukkig weer een klassieke Zhang Yimou geworden (...) de film is cinematografisch perfect en niet overmatig gestileerd. Het bevat een flinke dosis nostalgie, een ode aan film, zoals film ooit was, iets tastbaars en daarom ook kwetsbaar, en iets wat altijd collectief werd beleefd." ★★★★★ - Cinemagazine

Lees meer

Ontdek meer

El Buen Patrón
Film Cinema S

El Buen Patrón

di 23.08.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
H4Z4RD
Film Cinema S

H4Z4RD

di 30.08.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Nowhere Special
Film Cinema S

Nowhere Special

di 6.09.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets