Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs

 1e, 2e en 3e graad 

Sinds januari 2013 werkt Cultuurcentrum Strombeek structureel samen met S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent onder de naam Museumcultuur Strombeek/Gent.

Onder die noemer worden meerdere tentoonstellingen per jaar gerealiseerd, gaande van groepstentoonstellingen met jong talent tot solotentoonstellingen van toonaangevende, internationale kunstenaars.

Hiervoor wordt gewerkt met werken uit de collectie van S.M.A.K., die meer dan 3000 werken van de afgelopen 60 jaar omvat, maar ook heel wat nieuwe producties beleven hier hun première.

Het cultuurcentrum vormt de uitgelezen plek om in een open, toegankelijke context kennis te maken met hedendaagse kunst.

Expo’s waarbij een interactief expobezoek wordt verzorgd:
 

 02/10 tot 10/12/20: Anouk De Clercq 

Anouk De Clercq (1971) is een Belgische beeldend kunstenaar. Ze denkt na over mogelijke werelden en maakt video’s waarnaar je zowel kan kijken en luisteren. 

Anouk onderzoekt het potentieel van audiovisuele taal om “werelden” te creëren. Ze was al in 2003 te gast in Cc Strombeek als een (jonge) pionierende kunstenares. Haar onderzoek breidde met de tijd uit tot recente monumentale videoprojecties waarin de exact geregisseerde stilstand een tijd van betekenissen genereert tussen heden en verleden. In Strombeek presenteert zij in het najaar - in een nooit eerder geziene scenografie - twee recente videowerken. “Helga Hummig” (2019) schitterde vorig jaar in Bozar als een machtig beeld van een vrouw die in een eenzame, denkbeeldige dialoog trad met de personages op de al even machtige 16e-eeuwse wandtapijten van Barend van Orley. “One” (2020) is een korte protestsong waarin de fierheid van de actrice een niet mis te verstaan “appèl” doet aan ons gemoed en ons gevoel van witte superioriteit. Het werk van Anouk De Clercq is en blijft vandaag onderbelicht. Haar artistiek werk overkoepelt een overdachte cultuurhistorische research binnen de nieuwe mogelijkheden van de nieuwe technologie. Kunst in een poging om kunst te produceren met niet alleen esthetische maar ook met maatschappelijke zeggingskracht.

Bezoek aan expo rond Anouk De Clercq
Data rondleiding op aanvraag, na overleg met curator en kunstenaar.
Voor wie: voor alle graden van het secundair onderwijs.
Duurtijd: 60 min. 
Kostprijs: €6 / leerling. 

 

 08/01 tot 03/03/21: Through Her (True Her) 

De expo Through Her (True Her) toont werk en vertelt persoonlijke verhalen van vrouwelijke kunstenaars met Afrikaanse roots.

Through Her (True Her) is een tentoonstelling over de onzichtbaarheid van het lichaam van de zwarte vrouw in onze samenleving. Het project vertrekt van de vaststelling dat de zwarte vrouw weggewist wordt uit de publieke sfeer, en tegelijk onderdrukt wordt in onze overwegend kapitalistische maatschappij. Niet enkel hebben zwarte vrouwen geen stem, maar ze worden ook bekeken door een bril die hen associeert met een cultuur die als inferieur wordt gezien en waarover enkel in clichés wordt gepraat. Vanuit die vaststelling heeft de curatrice Anne Wetsi Mpoma (voornamelijk) Belgische vrouwelijke kunstenaars met Afrikaanse roots uitgenodigd om werken te tonen die verankerd zijn in hun artistieke praktijk en die kunnen fungeren als baken voor een nieuwe kijk op hun geschiedenis. Parallel hiermee presenteert co-curator en filmmaakster Pascale Obolo haar onderzoek over hoe dit zich vertaalt in de publieke collecties van ons land en in het bijzonder de collectie van S.M.A.K. Gent. Met: Debbie Engala, Leïla Nsengiyumva, Lauren Lizinde, Luna Mahoux, Agnès Lalau, Wata Kawatza, Laura Nsengiyumva, Asia Mireille Nyembo, Rokia Bamba, Hélène Amouzou, Odette Messager, Pascale Obolo, Muhiba Botan, Albertine Libert

Bezoek aan expo + discussie/praatgroep
Thema’s: kolonialisme, postkolonialisme, feminisme.
Voor wie: 2e en 3e graad secundair onderwijs.
Duurtijd: 90 min.
Kostprijs: €6 / leerling.

Wil je als school of leerkracht uitgenodigd worden op de vernissages in Cultuurcentrum Strombeek? Dan kan je je vrijblijvend inschrijven op de digitale nieuwsbrief via: www.ccstrombeek.be

Gerelateerde events

Jihad van Liefde

Amara Reta, Rashif El Kaoui & Hans Van Cauwenberghe

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Project 3e graad
Een ontroerend en aangrijpend theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri, aangevuld met een voorbereidende theatersessie op maat, op school.

Rita

Bronks en Tuning People

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Project 1e graad
Rita is een bejaarde Alice in Wonderland. Ze zoekt de dunne grens op tussen dans, spel en performance. Een ontwapende maar ook hilarische voorstelling die tegelijkertijd tot nadenken aanzet.

Hors Normes

| Schouwburg Cc Strombeek
Scholen 2020-2021 Scholen Secundair onderwijs
Film 2e en 3e graad
Bruno en Malik leiden jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van kinderen met autisme. Een buitengewone combinatie. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.