Scholen 2020-2021 Scholen Lager onderwijs

 3e graad 

 Theater / Dans / Animatiefilm / Project 

Dit project kadert in de projectwerking SPA BRUIS+, een intens samenwerkingsverband tussen 6 CC's en GC's uit de noordrand, met dank aan IGS Noordrand voor de financiële ondersteuning. 

Kostprijs: € 10 per leerling voor het totale project


 Voorstelling 

Dounia woont met haar papa en broers in een hoge toren aan de rand van de stad. Ze heeft cool voor twee en plannen voor drie. En vandaag spreekt ze jullie toe. Want ze heeft iets belangrijks te vertellen. Praten doet ze op haar éigen manier. Zoals ze alles doet op háár manier. Klinkt het niet dan botst het maar. Ook goed! Ze is hier om gehoord te worden...

'Dounia B.' is de opvolger van Bart Van Nuffelens succesproductie 'Dinska Bronska'. Opnieuw een spannend duel tussen een actrice en een animatiefilm. Opnieuw een monoloog in onaffe taal. Maar vooral opnieuw het meeslepend verhaal van een hedendaagse heldin, gespeeld door de wonderlijke actrice Evgenia Brendes.

Vaste voorstelling op do. 27 mei om 13.30u, optievoorstelling om 10.30u in GC de Zandloper.

Spel: Evgenia Brendes | Animatie en beeldregie: Remy M. Ndow | Tekst en regie: Bart Van Nuffelen | Montage: Tim Clement | Decor: Erki De Vries | Muziek: Milco Geryl en Jazz Maeson, Faisal Chatar | Animatie: Tom Metdepenningen


 Prikkelmoment 

'Dounia B.' is een straatwijze multimediale voorstelling over een meisje, een hedendaagse heldin, zoals er in elke klas wel eentje te vinden is. Een meisje dat met volle goesting in het leven staat, maar niet altijd juist begrepen wordt. In het prikkelmoment werken we rond verschillende facetten van de voorstelling, zoals animatiefilm, straattaal, een gewone dag en smoezen verzinnen. 

'Dounia B.' is een spannend duel tussen de actrice Evgenia Brendes en een animatiefilm van de hand van animator Remy M. Ndow. We verdiepen ons in de wereld van animatiefilm. De leerlingen maken zelf een flipboekje in de klas en ontdekken al doende hoeveel werk er in een kort stukje animatie kruipt. 

Dounia’s taal is een mix van Russisch, Nederlands en straatwoorden. In de workshop gaan de leerlingen al spelend op ontdekking naar een onaffe taal. We doen al een aanzet voor nieuwe straatwoorden waarmee de leerlingen in de workshop verder aan de slag gaan. 

Iedereen in de klas van Dounia moet een spreekbeurt geven over een gewone dag uit hun leven. Dounia wil helemaal geen spreekbeurt geven en is kampioen in smoezen verzinnen. De leerlingen verzinnen in een rollenspel zelf hun beste smoezen om ergens onderuit te geraken. 

We verbinden aan het gegeven van een gewone dag ten slotte nog een creatieve thuisopdracht. De leerlingen brengen een gewone dag in beeld dit kan door foto’s te trekken, een tekening te maken of door een aantal voorwerpen mee te brengen naar de klas. Eens in de klas geven ze kort uitleg bij de zaken die ze meegebracht hebben.

Timing: Enkele dagen voordat de klas naar de voorstelling komt kijken
Duur: 1 à 2 lesuren

Locatie: de klas of een ruimte naar keuze


 Workshop 

Ken je de uitdrukkingen challaz, tfoe en loesoe? Dounia B. gebruikt ze elke dag. In de workshop duiken de leerlingen in Dounia’s wereld en zetten ze hun ideeën om in tekst, beeld en beweging.  Ze gaan met hun fantasie aan de slag en verzinnen een nieuwe straattaal, dansen met hun schaduw of rappen een eigen ochtendritueel. De workshops worden uitgewerkt en begeleid door jeugdtheaterhuis hetpaleis uit Antwerpen, de plek waar deze voorstelling werd gecreëerd. 

Aantal: per klasgroep
Timing: tijdens één van de dagen volgend op de voorstelling, concrete afspraken volgen
Duur: 2 lesuren (100 minuten)
Locatie: op school