Klassiek Podium Podium 2018-2019

!NIEUWE DATUM!

Met deze zevende editie is het Oyenbrugmolenfeest in de 20ste eeuw beland!

Programma:
Jean Absil  - Suite sur des thèmes populaires Roumains

Philip Glass - Concerto
André Waignein - Pieces for Saxes
Piet Swerts - Klonos
Astor Piazzola (arr. Peter Cverle) - Michelangelo
Jean Matitia - The Trap Rag

met: Peter Cverle (sopraansax), Koen Dries (altsax), Jitse Coopman (tenorsax), Pieter Lagacie (baritonsax)

We schrijven 1842 en bevinden ons in Parijs, in de ateliers van Adolphe Sax. Deze briljante Belg vond net de saxofoon uit: een houtblazer met de velociteit van een klarinet en het klankvolume van een koperblazer. Al schreven heel wat klassieke componisten voor saxofoon, het is pas met de opkomst van de jazzmuziek begin 20ste eeuw dat de saxofoon echt aan populariteit won. Daarnaast bleven ook de klassieke componisten dit veelzijdige instrument gebruiken in hun werk.

Met dit concertprogramma geeft het CeDeL saxofoonkwartet een mooi muzikaal overzicht van deze gouden eeuw voor de saxofoon. Van de laatromantische Belgische componist Absil leidt CeDeL de luisteraars naar de hedendaagse klassieke composities van Piet Swerts. Van de lichtvoetige ragtime dansen we ons een weg naar de zwoele tango. Van ons pittoreske Belgisch landschap reizen we naar de grootse Verenigde Staten van Amerika. Sta versteld van de veelzijdigheid van de saxofoon en laat je meeslepen door het CeDeL saxofoonkwartet in 20th Century Sax.

De 20ste eeuw is ook de eeuw waar het beeld triomfeerde met foto, film, tv en de digitale revolutie. Maar ook de eeuw met 2 vreselijke wereldoorlogen die in de buurt van de Verbrande Brug blijven onuitwisbare herinneringen achterlaten.  De figuur van Charly Chaplin verenigt beide aspecten in zijn stomme film  ‘Shoulder Arms’ . Het is een filmische klucht waarin hij de Duitse Keizer eigenhandig gevangen neemt en hem een schop onder zijn broek geeft. Ieder zijn talent.... En zoals gebruikelijk wordt er live geïmproviseerd door de pianist van dienst. In de Oyenbrugmolen is Jan Goovaerts pianist van dienst met een voor de gelegenheid nieuw gecomponeerd stuk. 

i.s.m. OyenbrugmolenfeestenGerelateerde events

In vuur en vlam

Taurus Strijkkwartet

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Podium 2018-2019
Met muziek van Felix Mendelssohn, Leoš Janáček en Ludwig van Beethoven brengt Taurus drie grootse werken onder het thema vuur en vlam... ” … een hoogtepunt : met diepe ontroering luisteren naar Janacek’s strijkkwartetten door Taurus Quartet!” La Libre Belgique, 2 juli 2013
Tickets

Bach | integrale sonates voor viool en klavecimbel

Guido De Neve & Frank Agsteribbe

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Podium 2018-2019
Violist Guido De Neve deed de voorbije 10 jaar heel wat opzoekingswerk rond de historische uitvoeringspraktijken. Het resultaat is een nieuwe cd met de 6 vioolsonates van J.S.Bach. Het leverde meteen een 10 op in het tijdschrift ‘Luister’. Oordeel zelf op het concert in Grimbergen.
Tickets