Expo / Museumcultuur

Vr 09/06, 20u:

Opening met:

 -akoestische set Ambraz Bambi + drankje

- sprekers: Hubert Swalens: voorzitter vzw Cultuurcentrum & Kirsten Hoefs: schepen van Cultuur Grimbergen 

 

“De wolken drijven maar één keer voorbij in eenzelfde formatie”.

(Wayne Shorter)

Kunst is een sprong in het onbekende; cultuur is hoe wij zijn en ons gedragen. Creativiteit is een noodzakelijke uitvlucht om even te kunnen stilstaan bij het drukke leven.  Het jachtige leven dat vandaag wordt geleid/gemanipuleerd door onze gsm, door het verslavende facebook  en door onze bijna dwingende druk om permanent “connected”, beschikbaar en “online”  te blijven.

Het actief bedrijven van creativiteit verzet de zinnen; houdt ons even “on hold” in het voort-hollende leven – creatief bezig zijn betekent datgene tot uitdrukking brengen dat voor de anderen wellicht belangeloos is. En juist daarin schuilt de niet te voorziene creatieve kracht van beelden!

Om die reden is een biënnale “Kunst uit Grimbergen” een focus van werkelijk belang – als in een brandpunt komt de diversiteit van gedachten en bijgedachten terecht op de meest uiteenlopende dragers van schilderkunst via beeldhouwkunst tot textiel. Het ambacht staat hier centraal  en in de kijker, als een kunde om het minder “uitspreekbare” in het leven te vertellen in een andere taal – een visuele taal die op haar beurt opnieuw verlangt naar woorden – woorden die interpreteren – woorden die een nieuw  verhaal koppelen aan de kunstwerken. Kunst is vrijheid – net zoals de uitgesproken gedachten erover ook “vrij” kunnen en  moeten blijven.

Niet minder dan 50 deelnemers uit Groot-Grimbergen doen gretig mee aan deze biënnale, als evenveel artistieke tekens tegen de prestigieuze expo-wanden en dito zwarte betonvloer van Cc Strombeek – waar met de jaren de beroemdste kunstenaars ter wereld hun werk al presenteerden!

Uiteraard zit er geen lijn in deze Biënnale, net zoals een mens nauwelijks “lijnen” kan steken of trekken in het leven dat a priori hobbelig en onvoorspelbaar is en blijft.

“Kunst uit Grimbergen” is als gondelen op een rustig kabbelend meer en … terwijl roeiend na te denken aan  wat het samen-leven zou kunnen zijn en wat het nu niet is.  Dromen staan heel dicht bij utopie en poëzie. Als deze gedachte al iets op dit vlak lospeutert bij de deelnemers en bezoekers is deze Biënnale al ruimschoots gelukt als een deugddoende plastische tocht op de onvoorspelbare stromingen van het leven.  
 

LL