Wereld Klassiek Podium Podium 2018-2019

Het is zo ver! De CD ‘Balsam’ is uit bij Antarctica Records, opvolger van de succesproducties ‘Les Tisserands, in de geest van de Katharen’ en ‘O, Monde Aveugle!, liederen voor de Apocalyps’. 
“Deze opname is een sensuele zoektocht naar het smeltpunt waarop heel verschillende repertoires en literatuur uiteenvallen in een zalvende en welluidende balsem voor de geest en de ziel. Een echt bedwelmende ervaring.” - Stefan Grondelaers (nov 2018)

Het hybride collectief bestaat uit muzikanten actief in uiteenlopende genres als oude, traditionele, etnische en jazzmuziek. Ze vinden elkaar in hun liefde voor aparte vocale en instrumentale timbres, in hun fijnzinnige muzikale smaak en innemend samenspel.

De composities uit het programma 'Balsam' dragen namen als Alchemilla/Vrouwenmantel, les Roses de Saadi of Artemisia absinthium. Ze weerklinken naast traditionele gezangen uit Portugal en Griekenland, Oudnoorse Edda liederen over de Yggdrasil of levensboom, spirituele melodieën van Hildegard von Bingen, fijnmazige 15e-eeuwse muziek van Guillaume Dufay en barokke pracht van Heinrich Schütz. Ze refereren aan teksten van Vergilius, verzen uit het Hooglied en poëzie van tijdgenoten van Charles Baudelaire en Emile Verhaeren.

Met: Elly Aerden zang, chatkhan | Jowan Merckx blokfluiten, Franse doedelzak, bugel, percussie, ukelele, zang, compositie | Raphaël De Cock uilleann pipes, bawu, chatkhan, kaval, Hardangerviool, boventoonfluiten, mondharp, duduk, boventoonzang, zang | Philippe Laloy dwarsfluiten, sopraansax, compositie | Jean-Philippe Poncin klarinet in Bes, basklarinet | Jurgen De bruyn luit, barokgitaar, chitarrone, zang, artistieke leiding