Podium 2020-2021 Podium Jazz Muziek

 

THUNDERBLENDER STELT DEBUUTALBUM 'STILLORGAN' VOOR 

Thunderblender heeft een door en door Europees geluid, maar laat zich graag inspireren door hedendaagse muziek en Amerikaanse grootheden als Tim Berne en Henry Threadgill. Ze doen inspiratie op bij de meesters van het experiment en geven er vervolgens een eigen draai aan.

Elk van de drie leden zorgt bovendien voor een bijzondere insteek: bandleider Sam Comerford bespeelt naast tenorsaxofoon ook de zeldzame bassaxofoon, een kolossaal instrument met een onwaarschijnlijk stoombootgeluid. Hendrik Lasure is vrij om het volledige bereik van de piano in te zetten en maakt bovendien gebruik van live sampling. Jens Bouttery, tenslotte, vult zijn drumkit aan met een bas-synthesizer, en fungeert zo als eenmans-ritmesectie.

Als ‘Lament’ de luisteraar optilt tot een contemplatieve vlucht, trekt ‘Movin On!’ de luisteraar terug naar de aarde met een zekere urgentie. De track wordt gedreven door een levendige dialoog tussen Comerfords klimmende, kronkelige lijnen en Lasure’s afgemeten, harmonische ankerpunten. Bouttery’s propellerachtig getimmer stelt hier de grenzen en doet stromen: altijd veranderend, altijd voorwaarts.

 

ANSATZ DER MASCHINE

Vier jaar na 'Tattooed Body Blues' trakteert Ansatz der Maschine, het geesteskind van de Kortrijkse indietronicamuzikant Mathijs Bertel, op een nieuwe plaat ‘Burial Songs’. Afscheid nemen en loslaten zijn de centrale thema’s op de plaat. Het artistieke uitgangspunt van Ansatz der Maschine is niet drastisch veranderd. Bertel en zijn gezellen maken nog steeds elektro-akoestische muziek, waarin alledaagse geluiden steevast in een bevreemdende context worden geplaatst. Naast laptopbeats, synths en elektrische gitaren eisen vooral harp, cello en basklarinet een prominente plaats op in het geluidsbeeld.

'Burial Songs' werd opgebouwd als een klassiek requiem. Live dompelen ze het publiek volledig onder met 'surround sound.' Goed voor een intense, troostende muziekervaring.

Thunderblender - Movin On!

Ansatz der Maschine - Colors