Expo 2020-2021 Expo / Museumcultuur


Exhibition Design | Tentoonstellingsontwerp Vsevolod Kovalevskij Sound Scenography | Klankscenografie Johan Vandermaelen Production Coördinator | Productiecoördinator Robin Boone, Helix Curators | Curatoren Luk Lambrecht & Lieze Eneman

 

Beeldend kunstenaar Anouk De Clercq (1971) onderzoekt het potentieel van audiovisuele media om ‘werelden’ te creëren. Ze is geïnteresseerd in wat ‘achter de realiteit’ ligt, tussen het zichtbare en het imaginaire.


Monumentale videoprojecties 
Reeds in 2003 was Anouk De Clercq te gast in Cc Strombeek als (jonge) pionierende kunstenares. Haar onderzoek breidde zich mettertijd uit tot de recente monumentale videoprojecties waarin exact geregisseerde stilstand een tijd van betekenis genereert. 

 

Recent werk 
In Cc Strombeek presenteert zij in het najaar van 2020 - in een nooit eerder geziene scenografie - twee recente videowerken. ‘Helga Humming’ (2019) schitterde vorig jaar in BOZAR als een machtig beeld van een vrouw die in een eenzame, denkbeeldige dialoog trad met de personages van de 16de-eeuwse wandtapijten van Barend van Orley. ‘One’ (2020) is een protestlied waarin de fierheid van de actrice een niet mis te verstaan appel op ons gemoed doet en op ons gevoel van witte superioriteit.

 

Maatschappelijke zeggingskracht
Het werk van Anouk De Clercq is en blijft vandaag onderbelicht. Haar werk koppelt overdacht cultuurhistorisch onderzoek aan de mogelijkheden van de nieuwe media in een poging om kunst te produceren met niet alleen esthetische, maar ook maatschappelijke zeggingskracht.

 

Om ervoor te zorgen dat jouw bezoek aan de tentoonstelling veilig kan verlopen - en jij optimaal kan genieten - vind je hier nog enkele handige richtlijnen mee. 

Als je reserveert voor deze expo, is je ticket ook geldig voor de expo KELDER KAMER MUSIC van Joëlle Tuerlinckx.