Lager onderwijs Scholen Seizoen 2018-2019

Een mevrouw is door het ministerie aangesteld om op school aan de kinderen te tonen hoe je gezond en lekker kan eten. Haar missie is: soep maken in de klas. Het is haar eerste werkdag. Ze heeft alles bij de hand – keukengerei én verse groenten – om haar taak tot een goed einde te brengen. Maar het recept dat ze meekreeg vindt ze nogal flets en weinig avontuurlijk. Ze besluit een soep te maken met andere ingrediënten die haar stuk voor stuk doen terugdenken aan haar kinderjaren in een ander land. Een land in oorlog dat ze een tijd geleden ontvluchtte. Terwijl ze de soep bereidt, komen met de groenten en de geuren, de herinneringen terug: verhalen over haar familie, over de oorlog en over het varkentje Sonja waaraan ze zeer gehecht was…

Aardappelsoep is een eigentijdse voorstelling over oorlog en verlies, over honger en over de weldaad van lekkere soep. Een voorstelling waarin het plezier om te vertellen en het genot om samen lekkere soep te eten centraal staat.

Aardappelsoep is een coproductie van Laika en Agora theater, een gezelschap uit het Duitstalig België. Omdat voedsel en verhalen in allerlei combinaties Laika’s waarmerk zijn, klopte Agora Theater aan met de vraag om deze creatie samen te maken. 

Extra info: 
Aardappelsoep wordt opgevoerd in een niet-theatrale omgeving: in een ruime klas, in de refter, … Een vrouw komt binnen met een tas vol verse groenten. Ze duwt een mobiel keukentje voor zich uit, compleet met spoelbak en kookplaat, keukengerei en soeppot. Het concept is eenvoudig: een vrouw vertelt terwijl ze soep maakt. Ze vertelt over de voedingswaarde en over de soep. Maar dit is slechts het kaderverhaal. Binnen deze realistische setting ontspint zich een ander verhaal dat zich lang geleden afspeelde. Het wordt een meeslepende vertelling over oorlog, honger en vriendschap. En over varkentje Sonja. Beide verhalen zijn hecht verstrengeld.

Een derde, minstens even belangrijk onderdeel van de voorstelling, is het samen eten: wanneer de soep klaar is, krijgen alle kinderen een portie.

Tekst: (origineel) Helga Schaus en Marcel Cremer | Tekstbewerking en regie: Jo Roets | Spel:Celia Fechas | Dramaturgie: Mieke Versyp | Scenografie: Céline Leuchter Recept soep: Peter De Bie Productie: Fatma Girretz, Pieter Smet


Spa Bruis +

Deze voorstelling maakt deel uit van de Spa Bruis+ en wordt voorafgegaan door een prikkelmoment. Na de voorstelling komt een professionele docent naar school om samen met de leerlingen creatief aan de slag te gaan rond een thema of discipline van de voorstelling.


Prikkelmoment:

Uitzonderlijk plannen we het prikkelmoment na de voorstelling, om het verrassingseffect van de voorstelling niet te verbreken. In de voorstelling zitten er 2 belangrijke thema’s: gezond eten en oorlog. In de workshops staat gezond eten centraal, tijdens het prikkelmoment werken we rond oorlog, honger en vriendschap.

We laten de kinderen terugdenken aan de voorstelling door hen de vraag te stellen er een tekening over te maken. Zo filtert ieder kind er iets anders uit, wat hem/haar het meest is bijgebleven. Aan de hand van de tekeningen, start je een klasgesprek op. Daarna mogen de kinderen zich creatief uitleven en maakt ieder een eigen “aardappelvarkentje”. Hier koppelen we het thema vriendschap aan. Het aardappeltje kunnen de kinderen thuis verwerken wanneer ze hun eigen aardappelsoep maken, ze krijgen het recept immers mee na de voorstelling. We sluiten af met een inleefspel rond oorlog en honger. 

Aantal: Per klasgroep
Timing: Op school, aansluitend op de voorstelling.
Duur: 1 à 2 lesuren
Locatie: In de klas door de leerkracht


Workshop: Gezond broodbeleg

Naast oorlog is gezondheid een belangrijk inhoudelijk aspect van de voorstelling. Tijdens de workshop focussen we ons dan ook op gezonde voeding voor kinderen. 

Een hot topic in elke school; hoe krijg je gezonder broodbeleg in die brooddozen. Samen met Logo Zenneland (Lokaal GezondheidsOverleg) werken we een leuke workshop rond lekker gezond broodbeleg uit. De workshopgever komt met kookgerei en ingrediënten naar de klas en gaat met de kinderen aan de slag. Nadien krijgen ze de recepten van het beleg mee naar huis.

Aantal: Per klasgroep
Timing: Tijdens één van de dagen volgend op de voorstelling

Duur: 2 lesuren (100 minuten)
Locatie: Op school, in de refter, een groot klaslokaal of een multifunctionele (rustige) ruimte

Aardappelsoep

Vlieg

Gerelateerde events

De grote boze vos

| CC Strombeek - Schouwburg
Lager onderwijs Scholen Seizoen 2018-2019
Drie verhalen die zich afspelen in en rond een bijzondere boerderij op het Franse platteland. Met een vleugellamme ooievaar op het erf, moeten een eend en een konijn een baby afleveren. De listige vos lust wel een eitje, maar moet hij ook de kuikens grootbrengen? Schaamteloos grappig!